Netanjahu reklamira Putina u izbornoj kampanji
29.07.2019 Tel Aviv

Netanjahu reklamira Putina u izbornoj kampanji

Netanjahu reklamira Putina u izbornoj kampanji Foto: Beta/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik
U nastojanju da dokaže nadmoćnost premijera Izraela Benjamina Netanjahua nad njegovim rivalima u očekivanju izbora 17. septembra, izraelska konzervativna partija Likud postavila je velike postere sa fotografijama na kojima se on rukuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Indije Narendrom Modijem i SAD Donaldom Trampom.

Posteri su postavljeni na višespratnici u Tel Avivu u kojoj je sedište Likuda sa potpisom "Netanjahu: iznad svih drugih".

Tokom kampanje za prethodne izbore održane u aprilu postavljen je samo bilbord sa fotografijom na kojoj se Netanjahu rukuje sa Trampom, ali je izgleda sada procenjeno da to nije dovoljno.

Uostalom iako se posle aprilskih izbora činilo da Netanjahu ima najviše šansi da obrazuje vladajuću koaliciju s drugim desničarskim i verskim partijama to mu nije pošlo za rukom.

On je brzo raspustio parlament - Kneset da se šansa ne bi pružila njegovim rivalima i sada se prvi put u istoriji Izraela izbori održavaju dva puta u jednoj godini.

Izraelski mediji komentarišu da su ciljna grupa Netanjahuove kampanje sada glasači koji govore ruski i kojih ima 12 procenata, 770.000 od 6,3 miliona Izraelaca sa pravom glasa.

To je ciljna grupa izraelske nacionalističke partije Izrael naš dom Avigdora Libermana, rodom iz Moldavije koji nije pristao da uđe u koaliciju s Netanjahuovim Likudom ako ne ispuni njegove zahteve i tako onemogućio da se oformi vlada.

Pre izbora u aprilu isticani su Netanjahuovi bliski odnosi sa Trampom koji je 2018. godine ispunio predizborno obećanje i preselio ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je prethodno u decembru 2017. priznao Jeruslim kao glavni grad Izraela. To su pozdravile sve jevrejske partije.

Američki predsednik je nekoliko dana pre izraelskih izbora objavio fotografiju bilborda na društvenim mrežama što je izazvalo kritike u Izraelu da zauzima strane na izborima u toj zemlji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side