14.01.2018 Nju Delhi

Netanjahu u prvoj poseti Indiji povodom četvrt veka diplomatskih odnosa

Netanjahu u prvoj poseti Indiji povodom četvrt veka diplomatskih odnosa Foto: Beta/AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu doputovao je danas u prvu posetu Indiji radi širenja odnosa u oblasti odbrane, trgovine i energije.Očekuje se da će tokom šestodnevne posete biti potpisani sporazumi o sajber bezbednosti, energetici, kosmičkoj saradnji i filmskoj produkciji, najavilo je Ministarstvo Indije za spoljne poslove.

Takođe se očekuje razmatranje napretka u primeni sporazuma o saradnji u oblasti tehnologije, voda i poljoprivrede koji su potpisani za vreme posete indijskog premijera Narendre Modija Izraelu prošle godine. Modi je prvi premijer Indije koji je posetio Izrael.

Uoči polaska za Indiju Netanjahu je rekao novinarima da ona služi bezbednosnim ekonomskim interesima trgovini i turizmu i u mnogim drugom oblastima.

"Mi jačamo veze Izraela i ove važne globalne sile", rekao je on.

Indija i Izrael su uspostavili diplomatske odnose pre 25 godina. Međutim, Indija je pre nekoliko nedelja glasala za rezoluciju u kojoj se osuđuje priznanje predsednika SAD Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Ambasador Izraela u Indiji Daniel Karmon nastojao je da umanji značaj glasa Indije, rekavši da misli da su odnosi dve zemlje mnogo jači od toga.

Bilateralna trgovina dostigla je 4,16 milijardi od 200 miliona koliko je iznosila 1992. godine, ali je obim još mnogo manji od 40 milijardi godišnje trgovine s najvećim partnerima Izraela SAD i EU.

Ima ipak još prepreka, uključujući poništenje sporazuma o protiv-tenkovskim raketama u vrednosti od 500 miliona dolara. Nejasno je zašto je Indija odustala pre nego što je sporazum potpisan.

Za vreme Hladnog rata Indija nije imala otvorene odnose Izraelom i držala je stranu Palestincima, ali su dve zemlje u poslednjih četvrt veka razvile bliske odnose.

Ambasador Karmon je rekao da će odnosi dve zemlje izdržati sve prepreke. Netanjahu je došao pratnji 130 biznismena što je odraz entuzijazma u Izraelu da se uspostave poslovne veze s Izraelom, ocenio je on.

Modi je danas dočekao Netanjahua na aerodromu. Sutra će se Netanjahu zvanično sastati s Modijem i predsednikom Ram Nat Kovidnom. U Mumbaju će se sastati s liderima jevrejske zajednice vodećim biznismenima u toj zemlji i predstavncima Bolivudske filmske industrije.

Netanjahu će takođe posetiti Modija u njegovom domu u Gudžaratu u zapadnom delu zemlje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side