18.09.2018 Nigerija

Niger: Italijanski sveštenik kidnapovan blizu granice sa Burkinom Faso

Niger: Italijanski sveštenik kidnapovan blizu granice sa Burkinom Faso Foto: Pixabay
Vlasti Nigera saopštile su danas da je jedan italijanski sveštenik kidnapovan u delu zemlje gde su aktivne ekstremističke grupe, jugoistočno, uz granicu sa Burkinom Faso.

Portparol vlade Zakarija Abdurahman izjavio je da vlasti nisu znale da se sveštenik nalazi u tom pograničnom delu i dodao da je započeta istraga kako bi se našli otmičari i oslobodio italijanski sveštenik.

Oteti sveštenik Pjerluiđi Makali je član Afričkog religioznog misionarskog centra. U Nigeru je promovisao inicijative da se ohrabri napuštanje okrutnog običaja skaćenja genitalija žena, što je izazvalo neka lokalna protivljenja, saopštila je novinska misionarska agencija Fides u Rimu.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od vlasti Nigera da ovom slučaju daju "apsolutni prioritet" kao i da izbegnu sve akcije koje bi "mogle da dovedu u rizik oca Makalija".

Granica Burkine Faso sa Nigerom i Malijem je sedište ekstremista koji kidnapuju i ubijaju zvaničnike, ponekad zajedno sa ostalim islmaskim ekstremističkim grupama u afričkom regionu Sahel. Broj napada se povećao prošle godine zbog, kako se procenjuje, pojačane frustracije mladih zbog siromaštva.

Nigerijski ministar odbrane Mansur Mohamed Dan Ali je, posle nedavnih razgovora sa predsednikom Nigera Mahamadom Isofuom izjavio da će obe zemlje nastaviti  borbu sa ekstremističkom grupom Boko Haram koja deluje u području uz granicu dve zemlje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side