17.08.2019 Njujork

Njujorška policija uhvatila čoveka koji je loncima izazvao zatvaranje podzemne železnice

Njujorška policija uhvatila čoveka koji je loncima izazvao zatvaranje podzemne železnice Foto: Beta, AP
Njujorška policija je danas saopštila da je uhvatila čoveka za koga se sumnja da je u stanici podzemne železnice ostavio dva "ekspres-lonca" od kojih se prave bombe kućne izrade.

To je u petak izazvalo evakuaciju glavne stanice podzemne železnice Njujorka na Menhetnu i poremećaj ostalog saobraćaja usred jutarnje gužve.

Vlasti su potom utvrdile da u "ekspres-loncima" nije bilo eksploziva.

Šef detektiva Dermot Ši je objavio da je na snimku kamere za nadzor taj čovek viđen kako drži jedan od "ekspres-lonaca" i da je zato pritvoren.

Policija je saopštila da su i kamere u blizini Svetskog trgovinskog centra snimile čoveka s kolicima, koji je postavio lonce na dva mesta u stanici podzemne železnice.

Treći "eskpres-lonac" je u petak nađen tri kilometra dalje, na ulici, na nekoliko blokova od Svetskog trgovinskog centra i Njujorške berze, što je pokrenulo još jednu policijsku istragu.

Desetine sumnjivih predmeta svakodnevno se prijave u Njujorku, ali blizina mesta terorističkih napada 11. septembra 2001. godine izaziva posebno veliku nervozu i građana i vlasti.

Tokom Bostonskog maratona 2013. godine "ekspres-lonci" puni eksploziva ubili su tri osobe, a stotine ranili kada ih je detonirao par islamskih ekstremista. U septembru 2016. godine, bomba te vrste je na Menhetnu ranila 30 ljudi, a takvih slučajeva je bilo još u SAD, delom u ime al-Kaide i Islamske države.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side