21.02.2019 Pariz

Novi antisemitski natpisi u Parizu, otvorena istraga

Novi antisemitski natpisi u Parizu, otvorena istraga Foto: Beta / AP
Novi antisemitski natpisi primećeni su jutros u Parizu na fasadama zgrada i na ulicama dan posle objave francuskog predsednika Emanuela Makrona o borbi protiv "mržnje" prema Jevrejima.

Prema gradskom zvaničniku sa kojim je razgovarao Frans pres Sedriku Grunevaldu oko deset antisemitskih natpisa pojavilo se u više ulica u kvartu Plezans, u južnom delu glavnog grada.

Novinar agencija Fras pres primetio je natpise napravljene markerom poput "prljavi Jevrejin", "napolje", kao i kukasti krst na drvenim vratima jedne zgrade u ulici Alesija.

Vlasnik susednog kafića rekao je da ti natpisi nisu bili tu sinoć. On je rekao da je policija došla danas pre podne i razgovarala sa susedima.

Slični natpisi primećeni su ispred javnih toaleta i na klupi jedne autobuske stanice u blizini, kao i na fasadi druge zgrade.

Poslednjih nedelja više antisemitskih natpisa pojavilo se u Parizu, kao i kukasti krst na portretima Simon Vej, značajne ličnosti političkog života Evrope i Francuske koja je preživela Holokaust.

Odgovarajući na poziv političkih, verskih i drugih zvaničnika da reaguju, hiljade Francuza okupilo se na protestima u utorak protiv ponovnog jačanja antisemitizma u Francuskoj, istog dana kada je oskrnavljeno izraelsko groblje na istoku Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron sinoć je na godišnjoj večeri Reprezentativnog saveta jevrejskih organizacija u Francuskoj najavio nove "crvene linije" za borbu protiv antijevrejske "mržnje" preko interneta ili u javnim školama. Makron je najavio da će u maju podneti predlog zakona da se zaustave rasističke i antisemitske izjave preko intrneta i ojača pritisak na operatere.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side