Novi apel mladih za svetski štrajk za klimu u petak
22.05.2019 Beograd

Novi apel mladih za svetski štrajk za klimu u petak

Novi apel mladih za svetski štrajk za klimu u petak Foto: Beta / AP
Mladi su ponovo pozvali danas na izlazak na ulice za "svetski štrajk za klimu", u petak kada budu u jeku izbori za Evropski parlament.

Na sajtu grupe Mladi za klimu u Francuskoj youthforclimate.fr, pozivi za štrajk zabeleženi su danas u oko 90 gradova u Francuskoj i 1.700 u više od 90 zemalja, posebno u Evropi.

"Evropski izbori su izbori za klimu", navodi ova grupa i poziva na okupljanja ispred evropskih institucija kao što je Evropska centralna banka u Frankfurtu, Evropski parlament u Strazburu i Briselu.

Evropska unija treba ozbiljno da shvati pretnju klimatskih promena i stavi klimatsku politiku ispred svih odluka", navela je ova grupa.

Kako navodi gupa Mladi za klimu (Youth for climate) mobilizacija za očuvanje klime je u porastu posebno u Nemačkoj i Italiji ali i u Africi i Aziji ge je ovaj pokret do sada imao slab odziv.

Grupa Mladi za klimu u Francuskoj, formirana posle školskog štrajka koji je pokrenula mlada Šveđanka Greta Tunberg poziva na okupljanje u petak u 13.00 ispred Opere u Parizu kao i u desetak drugih francuskih gradova.

Poziva se da se demonstrira za očuvanje biodiverziteta, protiv klimatskih poremećaja i za socijalnu pravdu.

U subotu su predviđene šetnje ili vožnje biciklom u 80 gradova uglavnom u Francuskoj, isključujući Pariz.

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side