21.05.2018 Madrid

Novi katalonski lider želi uhapšene separatiste u vladi

Novi katalonski lider želi uhapšene separatiste u vladi Foto: Beta, AP
Novi predsednik Katalonije Kim Tora ponovio je danas da želi u svojoj vladi dvojicu uhapšenih katalonskih separatista, nagovestivši da neće odstupiti od borbe za nezavisnost Katalonije od Madrida.

Tora je danas posetio u zatvoru bivše katalonske zvaničnike, Žordija Turulja i Žosepa Rulja, koji u pritvoru čekaju suđenje, i zatražio od sudije da ih oslobodi, navodi Asošiejted pres.

Španski premijer Marijano Rahoj navodi da neće dati nezavisnost Kataloniji i da neće dozvoliti nikome ko je pod krivičnom istragom da bude zvaničnik tog regiona.

Tora je u subotu objavio ukaz o formiranju vlade u koju je uz Turulja i Rulja uključio i dvojicu separatista koji su se sklonili u Belgiju plašeći se hapšenja, Antonija Komina i Ljuisa Puiga.

Vlada u Madridu je juče saopštila da razmatra "održivost" tog Torinog predloga i da bez njenog odobrenja četvorka neće moći da stupi na dužnost.

Sva četvorica separatista bili su članovi prethodne katalonske vlade koju je Rahoj smenio pošto je katalonski parlament 27. oktobra protivzakonito proglasio nezavisnost tog regiona.

Centralna španska vlast uvela je tada direktnu upravu u Kataloniji, ali su separatističke partije ponovo osvojile tesnu većinu na izborima za katalonski parlament 21. decembra. Ta većina izabrala je Toru za predsednika Katalonije 14. maja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side