11.12.2011 | 15:30h ► 15:54h Tripoli

Novi sukobi u Libiji

Novi sukobi u Libiji Arhivska fotografija
Bivši borci protiv režima Moamera Gadafija sa zapada Libije pokušali su drugi put da ubiju novog komandanta nacionalne armije, izjavio je danas portparol vojske.

Prema njegovim rečima, bivši pobunjenici iz planinskog grada Zintana otvorili su sinoć vatru na konvoj generala Halife Hiftera u Tripoliju, pošto im je nekoliko sati ranije propao prvi pokušaj ubistva komandanta oružanih snaga novog libijskog režima, preneo je AP.

U napadu na konvoj, ubijen je jedan pripadnik obezbeđenja a četvorica su ranjena, dok u prvom atentatu niko nije povređen.

Libijska vojska saopštila je da je sukob izbio u subotu kada je jedna vojna jedinica pokušala da preuzme kontrolu nad aerodromom u Tripoliju od boraca iz Zintana.

"Pobunjenici iz Zintana otvorili su vatru na konvoj sleva, zdesna i od napred... Oni misle da vojska dolazi da im preotme aerodrom, ali to nije tačno", dodao je portparol libijske vojske.

Armija kaže da nastoji da ubedi nekadašnje pobunjeničke milicije da se vrate kućama i, ako je moguće, pridruže se vojsci.

Međutim, milicija iz Zintana tvrdi da je vojska isuviše loše organizovana, te ne želi da se potčini njenoj vlasti.

"Sve do sada nismo znali ništa o libijskoj nacionalnoj vojsci. Ko njome zapoveda? Gde su joj vojne baze? Kakav je lanac komande? Kako joj se pobunjenici mogu pridružiti? Na terenu, takozvana nacionalna vojska je i dalje - ništa", rekao je portparol zintanskih boraca Kaled el-Zintani.

On je demantovao da su borci koji drže aerodrom pokušali da ubiju generala Hiftera i za sukobe su optužili njega - nije ih, kako kažu, obavestio da dolaze.

"Pa šta očekujete? Da će borci da rade kada teško naoružani vojni konvoj pokuša da prođe kroz kontrolne punktove bez prethodnog obaveštenja?", izjavio je EL-Zintani.

Prema njegovim rečima, pobunjenici su spremni da predaju aerodrom vladinoj agenciji "samo ako ona bude sposobna da zaštiti aerodrom od upada".

Komandant zintanskih boraca na aerodromu Muktar al-Akdar takođe je odbacio autoritet vojske.

"Ako je to prava vojska, što ona ne ode da brani granice umesto što pokušava da zauzme aerodrom?", rekao je Al-Akdar.

Vojska za sada ne traži od bivših pobunjeničkih milicija da predaju oružje, očekujući da prelazna libijska vlada ispuni obećanja o zapošljavanju i obuci.

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side