03.09.2018 | 09:35h ► 15:48h Jangon

Novinari Rojtersa osuđeni na sedam godina zatvora u Mjanmaru

Novinari Rojtersa osuđeni na sedam godina zatvora u Mjanmaru Foto: Beta/AP/Thein Zaw
Sud u Mjanmaru osudio je danas dvojicu novinara Rojtersa na po sedam godina zatvora za ilegalno posedovanje zvaničnih dokumenata i kršenje državne tajne tokom istrage o masakru tamošnje vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža.


Va Lon (32) i Kjav So O (28) su izveštavali o brutalnom ophođenju vojske prema pripadnicima muslimanske manjine Rohindža kada su uhapšeni i optuženi za kršenje Zakona o zvaničnim tajnama, za šta je zaprećena kazna do 14 godina zatvora.

Oni su se izjasnili da nisu krivi i da je policija namestila dokaze protiv njih. Uhapšeni su 12. decembra prošle godine.

"Danas je tužan dan za Mjanmar, Rojtersove novinare Va Lona i Kjava So Oa, i za medije svuda na svetu", rekao je, kako je navedeno u saopštenju, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler.

On je rekao da su ta dvojica izvanrednih novinara već provela devet meseci u zatvoru pod lažnim optužbama namenjnim da se ućutka štampa i zastraše mediji. Adler je rekao da im je oduzeta sloboda iako nema nikakvih dokaza da su oni prekršili zakon a da ima puno dokaza o nameštanju policije.

Slučaj je privukao pažnju sveta kao primer o zastajanju demokratskih reformi u dugo godina izolovanom Mjanmaru pod civilnom vladom dobitnice Nobelove nagrade za mir Aug San Su Ći koja je preuzela vlast 2016. godine. Iako vojska koja je vladala zemljom pola veka drži kontrolu nad nekoliko ključnih ministarstava dolazak Su Ći na čelo vlade podiglo je nade da će zemlja ubrzano ući u tranziciju ka punoj demokratiji i njen stav o krizi s Rohindžama je razočarao mnoge koji su joj se ranije divili.

Presuda je danas izrečena u sudnici u Jangonu. Supruga Kjav So Oa je zaplakala a ispred suda, policija i novinari uzvikivali su dok su dvojica Rojtersovih novinara odvedena u kamionu.

"Ovo je nefer. Želim da kažem da očigledno prete našoj demokratiji i uništavaju slobodu štampe u našoj zemlji", rekao je Va Lon okupljenim.

Ova dvojica novinara su prošle godine izveštavali o brutalnom ophođenju bezbednosnih snaga zemlje prema Rohindža manjini u državi Rakin u Mjanmaru. Oko 700.000 Rohindža pobeglo je u susedni Bangladeš da izbegne nasilje protiv njih koje je usledilo kao odmazda kada su militananti Rohindža ubili desetine pripadnika bezbednosnih snaga.

Više desetina novinara i aktivista za demokratiju protestovali su u subotu u Jangonu, najvećem gradu u Mjanmaru, podržavajući novinare. Međutim u toj većinski budističkoj zemlji vlada rasprostranjena predrasude protiv Rohindža, a u vladi i vojsci je skoro ksenofobna osetljivost prema kritikama iz inostranstva, navodi agencija AP.

 

SAD ocenile presudu kao duboko zabrinjavajućom

SAD su saopštile da je današnja osuda dvojice novinara Rojtersa u Mjanmaru na po sedam godina zatvora "duboko zabrinjavajuća za sve koji podržavaju slobodu štampe i tranziciju ka demokratiji".

"Jasni propusti u ovom slučaju izazivaju ozbiljnu zabrinutost oko vladavine prava i nezavisnosti sudstva u Mjanmaru, i osuda novinara predstavlja veliko nazadovanje u ostvarivanju cilja vlade Mjanmara da proširi demokratske slobode", navodi se u saopštenju američke ambasade u Jangonu.

 

Velika Britanija pozvala na oslobađanje novinara u Mjanmaru

Britanska vlada pozvala je danas na oslobađanje dvojice novinara agencije Rojters kojima je sud u Mjanmaru odredio po sedam godina zatvora nakon njihovog istraživanja masakra tamošnje vojske nad pripadnicima muslimanske manjine Rohindže.

"Novinari u svakoj demokratiji moraju da budu slobodni kako bi obavljali svoju profesionalnu aktivnost bez straha ili zatrašivanja. Presuda podriva slobodu medija u Mjanmaru", izjavio je portparol britanske vlade i dodao da se traži neposredno oslobađanje novinara.

Vlasti u SAD i Francuskoj takođe su osudile odluku suda Mjanmara uz ocenu da to predstavlja "ozbiljno kršenje slobode medija i vladavine prava" u toj zemlji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side