11.10.2018 Rio de Žaneiro

Oba predsednička kandidata u Brazilu pozivaju na prestanak nasilja

Oba predsednička kandidata u Brazilu pozivaju na prestanak nasilja Foto: Beta / AP
Dva kandidata koja će učestvovati u drugom krugu predsedničkih izbora u Brazilu pozvala su na okončanje politički motivisanog nasilja koje je postalo glavna tema kampanje.

U nedelji koja je prethodila prvom krugu izbora 7. oktobra prijavljeni su brojni slučajevi nasilja koje od tada ne jenjava. Drugi krug zakazan je za 28. oktobar.

Predsednička trka pokazala je duboku podeljenost brazilskog društva koju odražavaju oprečne vizije budućnosti kandidata desnice Žaira Bolsonara i levičara Fernanda Hadada.

Bolsonaro je bivši kapetan vojske koji pozitivno govori o periodu vojne diktature u Brazilu (1964-1985) i obećava nasilan obračun s narko kartelima i kriminalom.

Njegov protivkandidat Hadad bivši je gradonačelnik Sao Paula koji obećava povratak vlade levičarskim politikama njegove Radničke partije, vladajuće od 2003. do 2016. godine.

U većini nasilnih incidenata učestvovale su Bolsonarove pristalice, a i on sam je izboden nožem 6. septembra usred kampanje, posle čega je 23 dana zadržan u bolnici.

Bolsonaro je sinoć na Tviteru naveo da ne želi glas "nikoga ko vrši nasilje nad onima" koji nisu glasali za njega.

On je to izjavio pošto su ga pristalice Radničke partije više dana kritikovale da je slep za napade svojih sledbenika.

Na okončanje brutalnosti pozvao je i Hadad, rekavši da dve strane moraju zajedno da se suprotstave nasilju.

"Ova eskalacija nasilja mora da prestane", naveo je sinoć Hadad na Tviteru.

Nevladina organizacija Publika koja se bavi istraživačkim novinarstvom zabeležila je od početka oktobra 50 fizičkih napada Bolsonarovih pristalica i šest takvih napada na njih. Do tih incidenata dolazilo je širom zemlje, a oni su uključivali prebijanja i ubode nožem, ali i ubistva.

Jedan od najekstremnijih slučajeva desio se u gradu Salvadoru, gde je instruktor borilačke veštine kapuere i pristalica Radničke partije na smrt izboden nožem tokom diskusije s biračem Bolsonara. Napadač je priznao da je ubistvo bilo politički motivisano, navela je policija.

U istom gradu uhapšen je i univerzitetski profesor pošto je navodno autom pregazio prodavca majica s Bolsonarovim likom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side