24.09.2018 Pariz

Oleg Sencov počasni građanin Pariza

Oleg Sencov počasni građanin Pariza Foto: prtscr ytb
Gradske vlasti Pariza danas su dodelile titulu počasnog građanina ukrajinskom reditelju Olegu Sencovu koji od polovine maja štrajkuje glađu u ruskom zatvoru.

"Sencov, dok vam se obraćam, nastavlja štrajk glađu osporavajući zatvorsku kaznu od 20 godina", rekao je gradonačelnica Pariza An Idalgo, podsećajući da je grad Pariz uvek podržavao branitelje slobode.

Ukrajinski reditelj (42) Sencov (42), rodom s crnomorskog poluostrva Krim koje je Rusija pripojila, započeo je 14. maja štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je 2015. godine na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

"Možemo još da ga spasemo", rekla je An Idalgo i dodala da davanje titule počasnog građanina Pariru predstavlja "simbolični i čin nade".

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7, kao i brojne javne ličnosti među kojima američki pisac Stiven King, zatražili su ranije oslobođanje ukrajinskog reditelja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nekoliko navrata je rekao da zatvorenik može da bude pomilovan ukoliko sam to zatraži, ali Sencov to odbija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side