Optužnica protiv kandidata desnice za predsednika Francuske
14.03.2017 Pariz

Optužnica protiv kandidata desnice za predsednika Francuske

Optužnica protiv kandidata desnice za predsednika Francuske Foto: Beta, AP
Francusko tužilaštvo podiglo je danas preliminarnu optužnicu protiv predsedsničkog kandidata desnice Fransoa Fijona zbog afere s fiktivnim radnim mestima njegove supruge i dece.

Fijonov advokat Antonen Levi izjavio je da je optužnica podignuta danas i da je istraga ubrzana.

Kandidat desnice je optužen za zloupotrebu javnih sredstava - proneveru i saučesništvo u toj zloupotrebi.

Preliminarna optužnica istražnih sudija mogla bi dodatno da ugrozi Fijonovu predizbornu kampanju, dok je njegova popularnost opala posle otkrivanja te afere.

Satirični list "Kanar Anšene" preneo je krajem januara da je Fijonova supruga Penelopa plaćena 830.000 evra tokom 15 godina za posao koji je fiktivno obavljala.

List je naveo da su i Fijonova deca, Mari i Šarl, navodno dobijala plate kao skupštinski pomoćnici svog oca dok je bio poslanik.

To otkriće je bacilo senku na njegovu predizbornu kampanju, te je s mesta glavnog favorita u prvom krugu predsedničkih izbora 23. aprila, sada pao na treće mesto.

Njegova kandidatura je jedno vreme bila u pitanju, jer su saradnici počeli da ga napuštaju a u političkim krugovima u Francuskoj se pominjalo da bi njegovo mesto mogao da preuzme bivši desničarki premijer Alen Žipe.

Fijon je u nekoliko navrata rekao da neće odustati od predsedničke kandidature i posle "kratke pauze neizvesnosti", kandidat desnice se vratio kampanji.

Ankete za sada pokazuju da bi u prvi krug izbora mogli da uđu kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side