10.08.2015 Berlin

Oslobođeni nemački novinari osumnjičeni za velezidaje

Oslobođeni nemački novinari osumnjičeni za velezidaje Foto: freeimages.com
Savezno državno tužilaštvo Nemačke obustavilo je istragu protiv dvojice novinara osumnjičenih za veleizdaju zemlje pošto je utvrđeno da sadržaji koje su objavili nisu bili državna tajna.

Tužilaštvo je došlo do zaključka da u slučaju bloga "Necpolitik.org" nije bilo veleizdaje i time je okončalo postupak protiv dvojice novinara, odnosno, blogera, prenose danas nemački mediji.

Istraga protiv dvojice blogera, osumnjičenih za velezidaju zemlje je obustavljena, a Savezno državno tužilaštvo, zajedno sa Ministarstvom pravde polazi od toga da se "u slučaju objavljenih sadržaja nije radlo o državnoj tajni", prenose mediji saopštenje Saveznog državnog tužilaštva.

I dalje će ovaj slučaj, međutim, biti predmet istrage, ali protiv "nepoznatih osoba zbog iznošenja službene tajne", pišu nemački mediji danas o ovom slučaju koji je izazvao burne političke diskusije i rezultirao smenom saveznog državnog tužioca Haralda Rangea.

Sve je, zapravo, počelo time što je `Necpolitik.org` u dva navrata pisao o planovima nemačke Savezne službe za zaštitu ustava o izgradnju sistema internet-nadgledanja, pri čemu je blog objavio i isečke jednog poverljivog dokumenta te službe, a priča je kulminirala pre par dana kada je ministar pravde Hajko Mas otpustio, odnosno, poslao u penziju saveznog državnog tužioca Rangea.

Predsednik Službe za zaštitu ustava Hans-Georg Masen je početkom jula kod Pokrajinske kriminalističke službe Berlina podneo prijavu protiv nepoznatih osoba, a to je zatim otišlo kod Saveznog državnog tužioca u Karlsrue, prenose mediji.

Rangeovo Savezno državno tužilaštvo je prvo pokrenulo, pa pre par dana stopiralo istragu, kako bi jedna eksterna institucija stručno utvrdi da li je "Netzpolitik.org" odala tajnu, odnosno, da li se radi o veleizdaji.

Mediji su pisali da iza tog preokreta u ovom slučaju stajao, verovatno, ministar pravde Mas, navodeći da je Mas preneo sada već bivšem saveznom državnom tužiocu Rangeu svoju sumnju da li se u objavljenim dokumentima uopšte radi o odavanju državne tajne i izdaji zemlje.

Nemački kancelar Angela Merkel je, zatim, iz Južnog Tirola gde se nalazi na odmoru, kako prenose mediji, preko portparola poručila da ona u tom slučaju podržava Masa.

Range je u međuvremeno optužio političare za mešanje.

Ministar pravde je onda otpustio Rangea i izjavio da Rangeove izjave u vezi sa aferom bloga Necpolitik.org nisu shvatljive i da u javnosti bude pogrešan utisak.

Mas se zbog te svoje odluke da otpusti Rangea sada našao na udaru kritika iz redova opozicije, ali i koalicionih partnera, demohrišćana, podeljenih u tom pitanju.

"To što je Mas sada iznenada otpustio saveznog državnog tužioca jeste čudno ponašanje. Ja to smatram preteranim, a samim tim i pogrešnim", rekao je političar za unutrašnju politiku iz Hrišćansko-socijalne unije Peter - Hans Ul i, kako prenose mediji, dodao da on smatra da je ministar u proteklih meseci bio upoznat sa pripremama za istragu protiv bloga Necpolitik.org''.

Ulijev kolega, zamenik šefa Hrišćansko-demokratske unije Tomas Štroble, pozdravio je, naime, otpuštanje saveznog državnog tužioca, uz ocenu da "...mali rat između Saveznog državnog tužilaštva i Ministarstva pravde nije, naime, mogao dalje da ide...".

Novi savezni tužilac biće Peter Frank, državni tužilac Minhena, prenose mediji.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side