08.08.2019 Nju Delhi

Pakistan obustavio glavnu železničku liniju s Indijom

Pakistan obustavio glavnu železničku liniju s Indijom Foto: Beta/AP/Channi Anand
Pakistan je obustavio glavnu železničku liniju sa susednom Indijom zbog odluke Nju Delhija da ukine ustavnu autonomiju Kašmira, teritorije oko koje se spore te dve zemlje.

 


Ministar za železnicu Pakistana Šeik Rašid Ahmad izjavio je da je linija Ekspres obustavljena od danas.

Odluka Pakistana usledila je dan pošto je Islamabad proterao indijskog ambasadora i suspendovao trgovinu s tom zemljom kao odgovor na uredbu nacionalističkih vlasti Indije o ukidanju specijalnog statusa savezne države Džamu i Kašmir, do sada garantovanog Ustavom Indije.

Uredbom je ukinuto pravo Kašmira da ima ustav, ograničena je njegova moć da donosi odluke i omogućeno je naseljavanje nekašmirskih Indijaca na toj teritoriji.

Odluka o obustavljanju železničke linije objavljena je dok su putnici u pakistanskom gradu Lahoru čekali da se ukrcaju u voz ka Indiji.

Po okončanju britanske kolonijalne vlasti u avgustu 1947. godine, indijski potkontinent podeljen je na većinski hinduističku Indiju i pretežno muslimanski Pakistan. Usledile su masovne migracije hinduista i muslimana, a više od milion ljudi ubijeno je u sukobima.

U oktobru 1947. Indija i Pakistan su počeli prvi rat za kontrolu nad većinski muslimanskim Kašmirom, koji je okončan 1948. sklapanjem primirja uz posredstvo UN. Kašmir je od tada podeljen između dve države koje tvrde da polažu pravo na njegovu celinu.

Drugi rat Indije i Pakisana, takođe oko Kašmira, izbio je u avgustu 1965. godine, a dve zemlje su u septembru te godine pristale na primirje pod nadzorom UN.

Dve države, koje su danas nuklearne sile, vodile su u decembru 1971. treći rat, na istoku Pakistana, okočan stvaranjem nezavisne države Bangladeš.

Oružana pobuna protiv indijske vlasti u Kašmiru počela je 1989. godine. Indija tvrdi da Pakistan snabdeva pobunjenike oružjem i da ih obučava, što Islamabad negira i navodi da im pruža samo moralnu i diplomatsku podršku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side