Palestinac autom naleteo na izraelske vojnike u Jerusalimu, povredio 12
06.02.2020 Jerusalim

Palestinac autom naleteo na izraelske vojnike u Jerusalimu, povredio 12

Palestinac autom naleteo na izraelske vojnike u Jerusalimu, povredio 12 Foto: Beta / AP
Palestinski vozač naleteo je rano jutros svojim vozilom na grupu izraelskih vojnika u Jerusalimu, povredio dvanaestoro, a potom pobegao, rekla je izraelska vojska.

U međuvremenu je jedan 19-godišnji Palestinac ubijen na Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim vojnicima, rekli su zvaničnici u palestinskoj bolnici.

Nasilje je eskaliralo nakon što je predsednik SAD Donald Tramp 28. januara objavio svoj dugo očekivani mirovni plan koji je uveliko u korist Izraela, a koji su Palestinci odbacili.

Plan je podstakao pozive izraelskih nacionalista da Izrael anektira delove Zapadne obale i pojačao napetost u regionu.

Izraelski vojni portparol potpukovanik Jonatan Konrikus rekao je da je jedan od 12 ranjenih vojnika u Jerusalimu zadobio ozbiljne povrede, a ostali lake.

Izraelski policijski portparol Miko Rozenfeld rekao je da se incident smatra terorističkim napadom i da izraelske snage traže napadača.

Devetnaestogodišnji Palestinac ubijen je u sukobima u gradu Dženinu, a još šest osoba je ranjeno.

Prethodnog dana ubijen je jedan dve godine mlađi Palestinac, takođe u sukobima izraelskih snaga sa demonstrantima na Zapadnoj obali.

"Napadi iz Gaze, napad u Jerusalimu, znaci rastuće neprijateljske aktivnosti u Dženinu. Jučerašnji sukobi u Hebronu. Mi ne pokušavamo da situacija eskalira ali razumemo složenost i osetljivost", rekao je Konrikus ali nije direktno povezao talas nasilja sa Trampovim planom.

Danas je takođe izraelska vojska napala tri pozicije Hamasa u pojasu Gaze pošto su tri minobacačke rakete ispaljene na Izrael. Izveštaja o povredama ni na jednoj strani nije bilo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side