06.01.2018 Vitlejem

Palestinci protestovali jer jerusalimski patrijarh prodaje zemlju Izraelcima

Palestinci protestovali jer jerusalimski patrijarh prodaje zemlju Izraelcima Foto: Beta / AP
Desetine Palestinaca protestovalo je danas u Vitlejemu na Zapadnoj obali povodom dolaska jerusalimskog patrijarha Teofila Trećeg.

Demonstranti su se sukobili sa palestinskom policijom dok je patrijarh Teofil Treći, uoči Badnje večeri prilazio Crkvi rođenja, podignutoj na mestu gde se po hrišćanskom verovanju rodio Isus Hrist, preneo je AP.

Oni su tražili da patrijarh podnese ostavku jer navodno prodaje crkvenu zemlju na osnovu unosnih sporazuma.

Demonstranti su srušili privremene metalne ograde postavljene u gradu, šutirali okupljene i gurali ih na oko kilometar od crkve gde će ove noći patrijarh Teofil služiti liturgiju.

Jerusalimska patrijaršija jedan je od najvećih posednika nekretnina u Svetoj zemlji. U njoj dominira grčko sveštenstvo dok su vernici velikom većinom Palestinci.

Opštine Vitlejema i susednog Beit Sahura i Beit Đale, takođe na okupiranoj Zapadnoj obali, čak su pozvale na bojkot proslave Božića, navodi agencija Frans pres.

Demonstranti su pokušali da zaustave konvoj patrijarha, ali je on ipak bezbedno stigao u crkvu.

Opštine su pozvale vernike na bojkot jer se ckvena zemlja prodaje grupama jevrejskih naseljenika u istočnom Jerusalimu koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Gradonačelnik Beit Đale pozvao je na smenjivanje patrijarha.

"Naša akcija danas je da protestujemo protiv patrijarha zbog prodaje zemlje pravoslavne (crkve)", rekao je gradonačenilk Nikola Kamis.

Prethodnik Teofila Trećeg patrijarh Irinej Prvi smenjen je 2005. godine jer su prethodne godine tri kompanije povezane s jednim jevrejskim udružnjem zaposele tri zgrade grčke pravoslavne crkve na osnovu sporazuma o dugoročnom zakupu, uključujući dva hotela i jednu stambenu zgradu u jerusalimskom starom gradu.

To je rezgnevilo Palestince koji istočnom Jerusalimu planiraju sedište svoje buduće nezavisne države. Takva praksa se nastavila i posle smenjivanja patrijarha.

"Teofil Treći je ignorisao zahteve i nastavio da prodaje tu zemlju uprkos protivljenju većine (hrišćana)", rekao je gradonačelnik.

Procenjuje se da na palestinskim teritorijama grčka pravoslavna crkva ima 90.000 vernika i to je glavna hrišćanska zajednica uz Svetoj zemlji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side