20.05.2019 Ramala

Palestinski premijer: Samo političko rešenje može okončati sukob s Izraelom

Palestinski premijer: Samo političko rešenje može okončati sukob s Izraelom Foto: Beta / AP
Palestinski premijer Muhamed Štajeh izjavio je danas da samo političko rešenje može garantovati okončanje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Reagujući na početku današnje sednice palestinske vlade u Ramali na najavu Bele kuće da će se krajem juna u Bahreinu održati ekonomska konferencija pod sponzorstvom SAD, u okviru takozvanog mirovnog "sporazuma veka", Štajeh je rekao da njegova vlada nije ni na koji način konsultovana o tom skupu. 

"Ekonomsko pitanje bi trebalo da bude ishod političkog rešenja jer palestinski narod i rukovodstvo ne teže samo da poboljšaju uslove života pod okupacijom. Svako rešenje sukoba u Palestini će doći samo kroz političko rešenje čiji je cilj okončanje okupacije i ostvarenje palestinskih prava kao nezavisne suverene i održive države u granicama iz 1967. sa Jerusalimom kao glavnim gradom i pravo na povratak palestinskih izbeglica, zasnovanim na rezolucijma UN i međunarodnom pravu", rekao je palestinski premijer, prenosi palestinska novinska agencija Vafa (Wafa). 

On je rekao i da su finansijske teškoće kroz koje danas prolazi Palestinska uprava rezultat onoga što je označio kao "finansijski rat" protiv Palestinaca u cilju da se iznude politički kompromisi.

"Mi ne podležemo iznudi niti menjamo naša nacionalna prava za novac", rekao je, on aludirajući na ekonomsku konferenciju. 

Izjava palestinskog premijera baca senku na taj planirani skup, navodi AP.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side