15.11.2018 Vatikan

Papa i predsednik Izraela razgovarali o pregovorima Izraela i Palestinaca

Papa i predsednik Izraela razgovarali o pregovorima Izraela i Palestinaca Foto: Beta, AP
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja je danas primio u audijenciju predsednika Izraela Ruvena Rivlina, saopštila je Sveta Stolica u Vatikanu.

Pomenut je "značaj izgradnje većeg međusobnog poverenja s obzirom na nastavak pregovora Izraelaca i Palestinaca kako bi se postigao sporazum uz poštovanje legitimnih težnji oba naroda, i (značaj) pitanja Jerusalima, u verskoj i ljudskoj dimenziji njegovog značaja za Jevreje, hrišćane i muslimane, kao i važnost očuvanja njegovog identiteta i stremljenja kao Grada mira".

Rivlin je kasnije razgovarao s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pijetrom Parolinom i s monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom Vatikana za odnose s državama.

Predsednik Izraela, papa i drugi zvaničnici Vatikana su razgovarali i o političkoj i društvenoj situaciji na Bliskom istoku, o sukobima i humanitarnim krizama koji proizlaze iz tih sukoba. U tom kontekstu dve strane su istakle "značaj dijaloga raznih verskih zajednica kako bi se garantovali mirna koegzistencija i stabilnost".

Tokom tih srdačnih razgovora povodom dvadesetpetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa - piše u saopštenju, istaknuti su pozitivni odnosi Svete Stolice i Izraela, i to i u vezama državnih vlasti, i u pogledu položaja katoličke zajednice u Izraelu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side