16.02.2019 Vatikan

Papa oduzeo sva verska prava američkom kardinalu zbog seksualnog zlostavljanja

Papa oduzeo sva verska prava američkom kardinalu zbog seksualnog zlostavljanja Foto: Beta / AP
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oduzeo je danas sva verska zvanja i prava bivšem kardinalu Teodoru Mekeriku (88), optuženom za seksualna zlostavljanja, što je prva takva mera u istoriji Katoličke crkve.

Papa je priznao kao konačnu, presudu Kongregacije za versku doktrinu, institucije Vatikana koja nadgleda poštovanje katoličke dogme, prema kojoj nekadašnji nadbiskup Vašingtona nema nikakva prava i ima status laika.

Franja je prihvatio, krajem jula, ostavku Mekerika kome je, zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, već bilo zabranjeno da vrši službu.

Mekerik, sveštenik koji je bio biskup i nadbiskup Njujorka pre nego što se 2001. preselio u Vašington, jedan je od u inostranstvu najpoznatijih američkih kardinala.

Iako je formalno u penziji, Mekerik je i dalje putovao, posebno da bi branio ljudska prava. Bio je među vodećim glasovima podrške za mere protiv sveštenika pedofila u SAD.

Kardinal iz Njujorka Timoti Dolan je prvi signalizirao prošle godine da je Mekerik odgovoran za seksualna zlostavljanja. Dolan je tada rekao da je njegova biskupija dobila podatke o zlostavljanju koje je Mekerik počinio "pre skoro 45 godina".

Oduzimanje svih verskih zvanja i prava, među kojima su i održavanje misa i beseda čak i u privatnom svojstvu, smatra se najtežom kaznom za sveštenika.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side