Pariz poziva na veću evropsku koordinaciju pri otvaranju granica
20.05.2020 Pariz

Pariz poziva na veću evropsku koordinaciju pri otvaranju granica

Pariz poziva na veću evropsku koordinaciju pri otvaranju granica Foto: Beta/AP/Philipp von Ditfurth/dpa
Francuska je danas pozvala na "veću koordinaciju" u ponovnom otvaranju unutrašnjih granica Evropske unije pošto su neke zemlje članice već iznele najave u tom smislu kako se bliži letnja turistička sezona.


"Hitno se moramo kooridinisati, to će biti moja poruka danas posle podne" na video konferenciji evropskih ministara turizma, izjavio je za radio RTL državni sekretar u francuskom ministarstvu spoljnih poslova Žan-Batist Lemoan.

On je ocenio da ne može svako za sebe da najavljuje otvaranje granice, dok je Evropa počela polako da ublažava mere nakon nedelja izolacije u cilju zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Cilj je postepeno otvaranje unutrašnjih granica "oko 15. juna", rekao je francuski državni sekretar.

"Do tada treba raditi sa pograničnim zemljama, među Evropljanima, kako bi se izbeglo da imamo Evropu u više brzina", dodao je Lemoan.

Italija je već najavila da će 3. juna otvoriti granice za turiste iz Evropske unije, dok Nemačka planira da sredinom juna ukine ograničenja za prekogranično kretanje.

Pet evropskih zemalja Nemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija i Češka takođe planiraju da sredinom juna otvore međusobne granice. Nemačka ima relativno mali broj žrtava koronavirusa, dok je u ostale četiri zemlje broj žrtava znatno veći.

Ublažavanje mera na granicama treba da se odvija u više faza, ocenjuje Žan-Batist Lemoan. "Prvo će doći do delimičnog ublažavanja u zavisnosti od epidemiološke situacije na različitim teritorijama Evrope, a kasnije i do potpunog ukidanja" mera, rekao je on.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side