23.07.2019 Karakas

Parlament Venecuele odobrio sporazum koji može da dozvoli stranu intervenciju

Parlament Venecuele odobrio sporazum koji može da dozvoli stranu intervenciju Foto: Beta, AP
Nacionalna skupština Venecuele, koju kontroliše opozicija, odobrila je danas da se Venecuela ponovo uključi u Međuamerički ugovor za uzajamnu pomoć (Tiar), po kojem legalno može da dođe do strane vojne intervencije u nekoj zemlji u krizi.

Tekst je jednoglasno odobren, rekao je predsednik Parlamenta Huan Gvaido posle glasanja na sednici organizovanoj na jednom trgu u Karakasu.

Glasanje je organizovano tačno šest meseci od kada se opozicionar Gvaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele.

Ovim glasanjem bi Venecuela mogla da se ponovo uključi u taj ugovor, sedam godina pošto je pokojni predsednik Ugo Čaves odlučio da njegova zemlja iz njega izađe.

Ugovor Tiar, poznat još kao Ugovor iz Rija, ratifikovala je većina američkih država na početku Hladnog rata (1947-1989.).

Huan Gvaido, koga pedesetak država sveta priznaje kao prelaznog šefa države, ne odbacuje mogućnost da se aktuelni predsednik Nikolas Maduro skloni vojnom intervencijom. Gvaido ga naziva uzurpatorom smatrajući da su bili namešteni izbori na kojima je obezbedio drugi presednički mandat.

Današnje glasanje poslanika ne znači automatsko vraćanje Venecuela u Tiar. Sve odluke koje Parlament u Venecueli donese, Vrhovni sud već tri godine proglašava nevažećim. U praksi Nacionalnu skupštinu zamenjuje telo sastavljeno samo od onih koji su verni Nikolasu Maduru.

Tiar iz kojeg su takođe izašli Bolivija, Ekvador i Nikaragva, kritikovan je kao sredstvo uticaja SAD u Latinskoj Americi.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side