11.12.2016 | 08:46h ► 22:55h Bukurešt

Izlazne ankete: Ubedljiva pobeda socijaldemokrata u Rumuniji

Izlazne ankete: Ubedljiva pobeda socijaldemokrata u Rumuniji Foto: Beta, AP
Izlazne ankete pokazuju da je Socijaldemokratska stranka (PSD) ubedljivo pobedila na današnjim parlamentarnim izborima u Rumuniji sa više od 45,5 posto osvojenih glasova.

Na drugom mestu se nalazi Nacionalna liberalna partija (PNL) koja je osvojila oko 21 posto osvojenih glasova, pokazuju ankete KURS Avangarde i Rumunskog instituta za strategiju i evaluaciju.

Savez "Spasimo Rumuniju", koji je igrao na kartu borbe protiv korupcije, osvojio je oko osam posto glasova i uspeo je da uđe u parlament.

Rumuni su glasali na parlamentarnim izborima godinu dana pošto je bivši premijer, socijaldemokrata Viktor Ponta podneo ostavku na tu funkciju posle masovnih protesta.

Rumunija je sa oko 19 miliona stanovnika jedna od nasiromašnijih zemalja Evropske unije (EU) i spada u red država koje su u najvećoj meri pogođene korupcijom.

Očekuje se da će najveća partija u Rumuniji, Socijaldemokratska stranka, pokušati da formira koaliciju sa manjim partijama. Dvodomni rumunski parlament ima ukupno 504 poslanička mesta.

Prvi preliminarni zvanični rezultati se očekuju u ponedeljak ujutro.

Ponta je u novembru prošle godine podneo ostavku na funkciju premijera posle masovnih demonstracija koje su izbile posle tragičnog požara u jednom bukureštanskom noćnom klubu, u kojem su poginule 64 osobe.

U poslednjih godinu dana Rumuniju je vodila nestranačka, tehnokratska vladu na čelu sa bivšim evropskim komesarom za poljoprivredu Dačijanom Čološem.

 

autor: SA, VV izvor: Tanjug, Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side