17.07.2017 | 16:09h ► 17:03h Moskva

Peskov: Ošre reči Kadirova izvučene iz konteksta

Peskov: Ošre reči Kadirova izvučene iz konteksta Foto: prtscr ytb
Izjave čečenskog lidera Ramzana Kadirova za televiziju Ejč-Bi-Ou (HBO) su možda preoštre, ali nije rekao ništa neobično, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da njegove reči ne treba izvlačiti iz konteksta.

Kadirov je u intervjuu za HBO rekao da u Čečeniji nema homoseksualaca a ako ih ima da treba da budu odvedeni u Kanadu, dok je na pitanje da li SAD smatra neprijateljem Rusije, odgovorio da Amerika nije dovoljno jaka zemlja da bi je Rusija smatrala svojim neprijateljem.

Peskov je rekao da se reči Kadirova često izvlače iz konteksta, ali je priznao da se radi o "oštrom razmišljanju".

"Treba da budu posmatrane samo u kontekstu i ako se razmatraju u kontekstu, nije bilo ničeg neobičnog u njima", rekao je Peskov novinarima.

Kadirov je rekao da Rusija ima jaku vladu i da je nuklearna sila i da, čak i kad bi vlada bila "potpuno uništena, njihove nuklearne rakete bi "automatski bile aktivirane".

"Ceo svet ćemo spustiti na kolena", rekao je Kadirov.

"Znaju da sam spreman da dam život za Rusiju i da imam dobru vojsku sposobnu za napad i odbranu. Videćemo kako će se stvari razvijati za svakoga", rekao je Kadirov u intervjuu čiji su delovi u petak objavljeni na Jutjubu.

Povodom navoda o mučenjima homoseksualaca u Čečeniji, Kadirov je rekao da "takve vrste ljudi" ne žive u toj ruskoj republici.

"Nemamo gejeve. A ako ima nekih, molim vas odvedite ih u Kanadu. Da pročistite našu krv, ako ima nekih ovde, odvedite ih", rekao je Kadirov.

Novinar ga je zatim pitao da li je zabrinut zbog izjava mladića da su danima mučeni.

"Oni su đavoli. Oni su na prodaju. Oni nisu ljudi. Prokleti bili zbog onoga za šta nas optužuju. Odgovaraće zbog toga Svemogućem", odgovorio je Kadirov.

 

Mediji: Rusija odgovorila na Netanjahuovu kritiku prekida vatre u Siriji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da će Rusija i SAD učiniti sve da otklone zabrinutost Izraela u vezi s osnivanjem zona popuštanja u susednoj Siriji, prenose izraelski mediji.

On je tako odgovorio na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je kasno sinoć ;rekao novinarima u Parizu da takav aranžman podstiče prisustvo Irana u Siriji i da se Izrael zato tome "izričito protivi".

Takvo javno protivljenje smatra se retkim za Netanjahua koji nastoji da izbegne sukob s Moskvom i Vašingtonom oko Sirije, komentariše izraelski list Harec.

Jedan visoki izraelski zvaničnik rekao je u nedelju da je Izrael svestan iranskih namera da značajno proširi svoje prisustvo u Siriji. Iran ne samo da je zainteresovan za slanje savetnika u Siriju, rekao je taj zvaničnik, već takođe šalje vojne snage uključujući osnivanje vazduhoplovne baze za iranske avione, kao i pomorske baze.

"To već menja sliku regiona u poređenju sa onim što je bio do sada", rekao je visoki zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Netanjahu je o sporazumu o prekidu vatre razgovarao s državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom u nedelju uveče.

Pre nedelju i po dana Rusija i SAD su najavili da su postigli sporazum o prekidu vatre na jugu Sirije koji uključuje ničiju zemlju duž granice između Sirije i Jordana i granice između Sirije i Izraela.

Tokom prošlog meseca Izrael je vodio razgovore s visokim zvaničnicima u SAD o sporazumu i kao deo tih razgovora su specijalni predsednički izaslanik za globalnu koaliciju protiv Islamske države Bret Mekgurk i američki specijalni izaslanik za Siriju Majkl Ratni posetili Izrael. Za vreme tih razgovora Izrael je predstavio listu zahteva i problema u vezi sa sporazumom.

Izraelska strana je tražila da se ničija zemlja koristi da drži Iran, libanski Hezbolah i šiitske milicije podalje od izraelskih granica. Uz to je Izrael stavio do znanja da nije srećan zbog činjenice da će ruska armija biti odgovorna za čuvanje prekida vatre u tim graničnim zonama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side