Pesmom protiv masovnog ubice i ekstremista (VIDEO)
26.04.2012 Oslo

Pesmom protiv masovnog ubice i ekstremista (VIDEO)

Pesmom protiv masovnog ubice i ekstremista (VIDEO)
Više od 40.000 Norvežana u horu je pred sudnicom otpevalo pesmu koju Anders Brejvik Bering mrzi, izražavajući tako protest protiv estremne desnice.

 

Uprkos kiši na trgu u blizini suda, gde se Brejviku sudi za ubistvo 77 ljudi, građani su pevali pesmu "Deca duge" norveškog muzičara Lilebjerna Nilsena, koga Brejvik ne podnosi.

Pod ružičastim kišobranima, hiljade građana, među kojima i ministri kulture nordijskih zemalja, u horu su otpevale pesmu, uz dirigovanje autora. 

"Ta pesma nikada nije tako lepo zvučala", rekla je za AFP Lil Hjenevag, jedna od inicijatorki ove akcije pokrenute na Fejsbuku kao odgovor na popularnost Brejvika među desničarima. 

Pred sudom u Oslu taj 33-godišnji ekstremista je u petak izjavio da je pevač Lilebjern Nilsen "veoma dobar primer marksista" koji su se "infiltrirali u kulturni milje", a da je njegova pesma "Deca duge "tipičan primer "ispiranja mozga školske dece Norveške". 

"Odziv je daleko iznad mojih očekivanja", rekla je Lil Hjenevag, jer je učešće na društvenoj mreži bilo najavilo tek nešto više od 5.000 ljudi.

 

autor: AA izvor: B92/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side