27.02.2020 Atina

Planirani novi protesti na Lezbosu zbog izgradnje kampa za migrante

Planirani novi protesti na Lezbosu zbog izgradnje kampa za migrante Foto: Beta/AP/Michael Varaklas
Novi protesti planirani su za danas na grčkom ostrvu Lezbosu zbog izgradnje novog kampa za migrante, dok je većina specijalnih policijskih snaga za suzbijanje nereda napustila ostrvo posle nasilnih incidenata prethodne večeri, navela je policija.

Lokalna trgovinska komora i asocijacije trgovaca na Lezbosu, koji organizuju proteste, takođe su pozvali za nastavak štrajka na ostrvu. Radnje će biti zatvorene danas drugi uzastopni dan.

Više od 60 ljudi, većinom policajci, povređeni su tokom jučerašnjih sukoba snaga reda i stanovnika na ostrvima Lezbos i Hios u Egejskom moru, gde je vlada počela radove na izgradnji novih migrantskih kampova uprkos besu ostrvljana.

Vlada je sinoć objavila da odlaze snage za suzbijanje demonstracija koje su stigle na ta dva ostrva u utorak da obezbede nove lokacije za izgradnju kampova.

Portparol policije potvrdio je za Frans pres da je većina tih snaga jutros napustila ostrva i vraća se u kontinentalni deo zemlje. Portparol je rekao da je juče na Lezbosu lakše povređeno 43 policajca.

Konzervativna vlada koja je došla na vlast u julu objavila je da će kampovi na Lezbsu, Samosu i Hiosu biti zatvoreni ove godine i da će biti zamenjeni novim zatvorenim objektima, manjim, koji bi trebalo da budu u funkciji sredinom ove godine.

Više od 38.000 tražilaca azila nagurano je u očajnim uslovima u sadašnjim kampovima na ostrvima Lezbos, Samos, Hios, Leros i Kos, čiji kapaciteti su predviđeni za 6.200 ljudi.

Meštani, koji žive sa migrantima od 2015. godine protive se vladinim planovima za izgradnju novih kampova i traže da se migranti prebace u kontinentalnu Grčku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side