23.11.2016 Zagreb

Plenković: HDZ želi otvoren i principijelan dijalog sa Srbijom

Plenković: HDZ želi otvoren i principijelan dijalog sa Srbijom Foto: prtscr ytb
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da je njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bila uzdržana u glasanju o prijemu Srpske napredne stranke (SNS) u Evropsku narodnu partiju (EPP) "jer želi da bude vlada koja želi da rešava probleme sa Srbijom" i da sa njom vodi otvoren, jasan i principijelan dijalog.

"Činjenica da je danas 2016. i da je EPP ;najveća politička snaga u Evropi, da je SNS, na čijem je čelu sadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić od 2013. podnela zahtev za dobijnje statusa u okviru EPP-a i da se o tome odlučivalo proteklih nekoliko godina u detaljnom procesu u kojem su temeljno analizirani njihov program, statut i ciljevi", rekao je Plenković u Saboru na pitanje zašto HDZ nije glasao protiv prijema SNS u EPP, prenela je Hina.

On je podsetio da je HDZ po pitanju prijema SNS u EPP bio uzdržan i u maju i u novembru. "Bili smo jedina politička snaga koja je imala takav stav, gde smo rekli da Srbija u procesu pristupanja EU mora rešiti niz rezidualnih pitanja iz razdoblja velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku", dodao je.

Plenković je rekao da je "HDZ bio uzdržan jer želi da bude vlada koja želi da reši probleme sa Srbijom, koja će imati dijalog otvoren, jasan, principijelan, čvrsto na crti hrvatskih nacionalnih intresa, ali dijalog koji može realizovati kvalitetnije s ovakvim stavom nego da je bila i protiv".

SNS je 15. novembra primljena kao pridružena članica u Evropsku narodnu partiju (EPP).

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side