Podela resora u novoj EK u podne, za komesara za proširenje više kandidata
10.09.2019 Brisel

Podela resora u novoj EK u podne, za komesara za proširenje više kandidata

Podela resora u novoj EK u podne, za komesara za proširenje više kandidata Foto: pixabay.com
Izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštiće danas u podne raspodelu portfelja u novoj Evropskoj komisiji, pošto je juče i zvanično potvrdila njen sastav.

 


Kako je rečeno agenciji Beta u diplomatskim izvorima u Briselu, među kandidatima za novog evropskog komesara za proširenje pominju se bivša hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica i Slovenac Janez Lenarčič.

Kao mogući naslednici Johanesa Hana uoči saopštavanja raspodele resora pominju se i evrokomesari iz Grčke i Mađarske, Maragaritas Shinas i Laslo Tročanji, kao i Belgijanac Didije Rejnders.

U novoj Evropskoj komisji biće 13 žena i 14 muškaraca, među kojima je osam dosadašnjih komesara. Velike Britanije nema na listi pošto premijer Boris Džonson tvrdi da će Britanija izaći iz EU u ponoć 31. oktobra, pre stupanja nove Komisije na dužnost.

Španca Žozepa Borela Evropski savet je u dogovoru sa novom predsednicom Evropske komisije Nemicom Ursulom fon der Lajen, imenovao za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Po objavljivanju kandidata i resora ceo koledž komesara, uključujući predsednika i visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku/potpredsednika Evropske komisije, treba da dobije saglasnost Evropskog parlamenta (EP).

Saglasnosti u Parlamentu prethodiće slušanja imenovanih komesara u relevantnim parlamentarnim odborima koja, pokazala je praksa, nisu samo formalnost i postoji mogućnost da neki kandidat ne prođe.

To je bio slučaj pre pet godina, kada bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek nije prošla u parlamentarnom odboru i Slovenija je morala da izađe sa novim kandidatom za komesara u Komisiji koju je vodio Žan-Klod Junker.

Nakon saglasnosti u EP, Evropski savet formalno imenuje Evropsku komisiju. Ako se sve prođe bez problema, nova EK preuzima dužnost 1. novembra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side