17.03.2015 Berlin

Podela u nemačkoj koaliciji oko isplate ratne štete Grčkoj

Podela u nemačkoj koaliciji oko isplate ratne štete Grčkoj Foto: Wikipedia
U vladajućoj koaliciji u Berlinu, gde se do sada uvek govorilo "ne" grčkim zahtevima za isplatu ratne odštete, naziru se prve razlike u stavovima u kojima se čuju mišljenja socijaldemokrata da bi o potraživanjima Atine trebalo diskutovati i da bi se žrtvama Drugog svetskog rata i članovima njihovih porodica trebalo finansijski pristupiti, ocenjuju danas mediji.

Zamenik predsednika Socijaldemokratske partije (SPD) Ralf Stegner zahtevao je jednu "diskusiju o odšteti" i rekao da i posle decenija postoje "nerešena međunarodno-pravna pitanja" i da se pitanje ratne reparacije ne sme povazati sa debatom o evro-krizi.

Funkcionerka SPD Gezine Švan rekla je političkom magazinu "Špigel" da je slučaj politički gledano jasan i da bi Nemačka "trebalo žrtvama i članovima porodica da finanijski pristupi".

Ona je navela da je reč o tome da se "prizna da smo mi u Grčkoj počinili gadnu nepravdu".

Šef poslaničkog kluba opozicione partije Levica Gregor Gizi ocenio je da nije fer što vlada u Berlinu sa Grčkom ne želi da priča o jednom isiljenom kreditu nemačkih nacista od Grka od 476 miliona tadašnjih rajhsmaraka i upitao kako sada Grčke želi da se naplata, ako sopstvene kredite nisu nikada platili.

On smatra da bi Grčka, na račun kamata, mogla tražiti do 11 milijardi evra.

Nemačka vlada ponovo je odbila grčka potraživanja u vezi sa reparacijom i odšteteom za vreme Drugog svetskog rata i odbacila zahteve grckog ministra pravde Nikosa Paraskevopulosa o zapleni nemacke imovine u Grckoj.

"Pitanje reparacije i isplate odštete je pravno i politicki završeno", rekao je portparol nemacke vlade Štefen Zajbert.

Iz nemačke vlade se naglašava da diskusija o grčkoj dužničkoj politici nije bilateralna tema i da Nemačka želi prijateljske odnose sa Grčkom.

"Mi želimo da Grčkoj budemo dobar prijatelj i partner", rekao je Zajbert i naglasio da grčka dužnička kriza nije bilaterano nemačko - grčka tema, već evropsko pitanje.

Slično kao i Zajbert izjasnila se danas jedan portparol nemačkog Ministarstva finansija, naglasivši da je nemačka težnja jačanje evro-zone, dok se većina Nemaca, kako pokazuje jedna današnja anketa televizije ZDF, izjasnila se za takozvani "Grexit", odnosno za to da Grčka napusti evro-zonu.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side