17.03.2015 Berlin

Podela u nemačkoj koaliciji oko isplate ratne štete Grčkoj

Podela u nemačkoj koaliciji oko isplate ratne štete Grčkoj Foto: Wikipedia
U vladajućoj koaliciji u Berlinu, gde se do sada uvek govorilo "ne" grčkim zahtevima za isplatu ratne odštete, naziru se prve razlike u stavovima u kojima se čuju mišljenja socijaldemokrata da bi o potraživanjima Atine trebalo diskutovati i da bi se žrtvama Drugog svetskog rata i članovima njihovih porodica trebalo finansijski pristupiti, ocenjuju danas mediji.

Zamenik predsednika Socijaldemokratske partije (SPD) Ralf Stegner zahtevao je jednu "diskusiju o odšteti" i rekao da i posle decenija postoje "nerešena međunarodno-pravna pitanja" i da se pitanje ratne reparacije ne sme povazati sa debatom o evro-krizi.

Funkcionerka SPD Gezine Švan rekla je političkom magazinu "Špigel" da je slučaj politički gledano jasan i da bi Nemačka "trebalo žrtvama i članovima porodica da finanijski pristupi".

Ona je navela da je reč o tome da se "prizna da smo mi u Grčkoj počinili gadnu nepravdu".

Šef poslaničkog kluba opozicione partije Levica Gregor Gizi ocenio je da nije fer što vlada u Berlinu sa Grčkom ne želi da priča o jednom isiljenom kreditu nemačkih nacista od Grka od 476 miliona tadašnjih rajhsmaraka i upitao kako sada Grčke želi da se naplata, ako sopstvene kredite nisu nikada platili.

On smatra da bi Grčka, na račun kamata, mogla tražiti do 11 milijardi evra.

Nemačka vlada ponovo je odbila grčka potraživanja u vezi sa reparacijom i odšteteom za vreme Drugog svetskog rata i odbacila zahteve grckog ministra pravde Nikosa Paraskevopulosa o zapleni nemacke imovine u Grckoj.

"Pitanje reparacije i isplate odštete je pravno i politicki završeno", rekao je portparol nemacke vlade Štefen Zajbert.

Iz nemačke vlade se naglašava da diskusija o grčkoj dužničkoj politici nije bilateralna tema i da Nemačka želi prijateljske odnose sa Grčkom.

"Mi želimo da Grčkoj budemo dobar prijatelj i partner", rekao je Zajbert i naglasio da grčka dužnička kriza nije bilaterano nemačko - grčka tema, već evropsko pitanje.

Slično kao i Zajbert izjasnila se danas jedan portparol nemačkog Ministarstva finansija, naglasivši da je nemačka težnja jačanje evro-zone, dok se većina Nemaca, kako pokazuje jedna današnja anketa televizije ZDF, izjasnila se za takozvani "Grexit", odnosno za to da Grčka napusti evro-zonu.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šta posle Tereze Mej? Šta posle Tereze Mej?

  Objavom britanske premijerke Tereze Mej da će napustiti funkciju 7. juna započeo je proces koji će se završiti nadmetanjem za novog šefa Konzervativne partije, koji će zatim kao premijer nastaviti rukovođenje Bregzitom.

 • Mediji u EU: U kampanji za izbore EP izostavljeni ključni problemi Mediji u EU: U kampanji za izbore EP izostavljeni ključni problemi

  Mediji u Evropskoj uniji danas ističu iznenađujuću pobedu holandskih socijaldemokrata i zelenih i očekivani uspeh vladajuće stranke centra u Irskoj na izborima za Evropski parlament (EP), kao pokazatelj realnijih opredeljenja evropskih građana i moguće manje podrške krajnje desnim antievropskim partijama.

 • Trgovina s Japanom problem za Trampa Trgovina s Japanom problem za Trampa

  Predsednik SAD Donald Tramp danas je u zvaničnoj poseti Japanu tokom koje će razgovarati s carem Naruhitom, a jedna od tema mogu biti problematični trgovinski odnosi dve države.

 • Papa: Abortus nikada ne može biti odobren Papa: Abortus nikada ne može biti odobren

  Papa Franja je danas tokom prijema sa učesnicima konferencije protiv abortusa rekao da abortus nikada ne može biti odobren, čak ni ako je fetus teško bolestan ili deformisan.

 • Bivši predsednik Bocvane objavio politički rat nasledniku Bivši predsednik Bocvane objavio politički rat nasledniku

  Bivši predsednik Bocvane Jan Hama javno je danas objavio rat svom nasledniku Mokgveciju Masisiju i najavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da vladajuća partija izgubi izbore u oktobru.

 • Iran osudio američko slanje pojačanja u region Iran osudio američko slanje pojačanja u region

  Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif osudio je danas američko slanje pojačanja na Bliski istok, ocenivši ga kao pretnju međunarodnom miru, prenela je agencija IRNA.

 • Međunarodni sud pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske brodove i mornare Međunarodni sud pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske brodove i mornare

  Međunarodni tribunal za pomorsko pravo presudio je danas da Rusija mora da oslobodi tri ukrajinska ratna broda zaplenjena u novembru i 24 mornara.

 • U Jemenu poginulo devet civila U Jemenu poginulo devet civila

  Devet civila, od čega dvoje dece, poginulo je u noćnom bombardovanju na jugozapadu Jemena, naveli su danas jedan lekar i pobunjenici, koji su udare pripisali koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom.

 • Tajvan menja ime predstavništva u SAD Tajvan menja ime predstavništva u SAD

  Tajvan je danas saopštio da se menja ime predstavništva, faktičke ambasade, tog ostrva u SAD usled najboljih odnosa Tajpeja i Vašingtona u više decenija.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side