03.09.2015 Pariz

Poljoprivrednici sa 1.000 traktora protestuju u Parizu (FOTO)

Poljoprivrednici sa 1.000 traktora protestuju u Parizu (FOTO) Foto: Beta, AP
Stotine traktora stižu od jutros u Pariz, na veliki protest poljoprivrednika zbog pada cena hrane u Francuskoj i visokih poreza. Poljoprivrednici smatraju da zbog jeftinog uvoza i visokih državnih opterećenja ne mogu da konkurišu nemačkim, a još manje istočnoevropskim i drugim proizvođačima, i traže pomoć francuske vlade i EU.

Traktori na kojima su parole kao što je "Nameti nas ubijaju" polako idu glavnim ulicama Pariza ka istočnom delu grada gde je skup planiran na trgu Nasjon, a neki žele da odu do Parlamenta Francuske. Protest je organizovao najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA koji navodi da je planirano da u protestu učestvuje više od 1.000 traktora iz cele zemlje.

"Na kraju smo snaga. Ako pokažemo da možemo da blokiramo Pariz, to će možda pokrenuti Vladu. Žao mi je za Parižanem ali seljaci dolaze", rekao je Sebastjen Luzauen, predsednik mladih poljoprivrednika iz zapadnog departmana Finister.

Poziv da se blokira Pariz dolazi posle oko 500 akcija koje su poljoprivrednici sprovodili celog leta širom Francuske, navode organizatori. Poljoprivrednici su ovog leta blokirali puteve na granici sa Nemačkom i vodeće turističke destinacije. Delegacija od oko stotinu poljoprivrednika će danas otići u Parlament Francuske da poslanicima preda zahteve i pritužbe "seoskog sveta koji je na ivici eksplozije i koji očekuje mnogo od svojih nacionalnih predstavnika", naveli su organizatori.

"Nije popularno smetati ljudima dok idu na posao. Ipak to je način da nas čuju", rekao je Pjer Bot iz Voalana, selga južno od Pariza.

Povod za protest je šira debata o poljoprivredi Evropi i o njenoj konkurentnosti u svetu. Očekuje se evropski protest u ponedeljak u Briselu tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja EU.

autor: MI izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.09.2015, 15:27h Rade

    Al su loše oprimljani... Kako bi izgledalo da se podignu seljaci sa juga na ovakav protest? Najbolji traktor bi bio Rakovica iz 75 godine , Vladimirec, Imt 533 i 539 i po neki Ursus. Bruka za Srbiju. Ali, zato seljaci ovde ćute. Nije ih briga što je uvozno povrće učinilo njihovu investiciju u povrće ove godine bezvrednom, što imaju gubitke i šro neće imati pare za zimu i za pokretanje nove investicije.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw