13.05.2019 Varšava

Poljska otkazala posetu izraelske delegacije da izbegne razgovor o restituciji Jevrejima

Poljska otkazala posetu izraelske delegacije da izbegne razgovor o restituciji Jevrejima Foto: Beta / AP
Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je otkazalo današnju posetu izraelske delegacije nakon promena u njenom sastavu koje sugerišu da izraelski zvaničnici dolaze u Varšavu da razgovaraju o restituciji Jevreja i žrtava holokausta u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine i novim zakonom 447 u SAD.

"U vezi sa vestima u medijima, Ministarstvo demantuje da će 13. maja Varšavu posetiti delegacija na čelu sa Avijem Koen-Skalijem, generalnim direktorom Ministarstva društvene ravnopravnosti. Zbog izmene u sastavu izraelske delegacije u poslednjem trenutku, koja je mogla da sugeriše da će se razgovori koncentrisati na pitanja restitucije, poljska strana odlučila je da otkaže posetu", saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelski mediji objavili su pred posetu da izraelska delegacija ide u Varšavu da raspravi pitanje jevrejske imovine koja je ukradena poljskim Jevrejima tokom holokausta i da ti razgovori imaju veze sa američkim zakonom 447 iz 2017. godine, koji je prošle godine potpisao predsednik SAD Donald Tramp.

Taj zakon obavezuje američku diplomatiju da podnosi godišnje izveštaje šta je koja zemlja uradila u skladu sa Terezinskom deklaracijom da se vrati naslednicima i jevrejskim organizacijama imovina oteta u Holokaustu ili isplati odšteta.

Poljska odbija da donese poseban zakon o restituciji za Jevreje, pravdajući se da bi to unelo neprihvatljivi etnički princip a ovih dana su i lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki javno saopštili da Poljska neće plaćati nikome nikakvu odštetu, jer je Poljska bila prva žrtva Drugog svetskog rata.

"Glasno ističemo, nećemo dozvoliti da se bilo kakva odšteta isplaćuje bilo kome, jer nama su dužni da isplaćuju odštetu", kazao je Moravjecki 11. maja na stranačkom skupu u Mlavi a Kačinjski je takođe na jednom stranačkom mitingu rekao da odštetu treba da plaćaju Poljacima a nikako Poljaci bilo kome.

Ekstremna poljska desnica je pitanje restitucije jevrejske imovine postavila u središte kampanje pred evropske izbore i u subotu je nekoliko hiljada poljskih nacionalista demonstriralo u maršu od sedišta poljskog premijera do ambasade Izraela sa transparentima "Ne jevrejskim zahtevima", "Poljska nema obaveze", "447 nema veze sa Poljskom".

Nacionalisti su najavili da će prikupiti 100.000 potpisa da predlože zakon kojim bi se Poljska izuzela iz američkih zakona iako je nedavno u Varšavi specijalni izaslanik SAD za borbu protiv antisemitizma Elan Kar objašnjavao da američki zakon 447 ne predviđa nikakve sankcije, niti obavezuje strane države da isplate odštetu za imovinu opljačkanu tokom Holokausta.

"Svi potpisnici Terezinske deklaracije dogovorili su se da to pitanje treba da bude rešeno. Nije nam namera da diktiramo bilo šta drugim državama. Ako su imovinu uzeli nacisti, valjda se svi slažu da žrtve ili naslednici treba da dobiju odštetu. Iako Poljska nije preduzela nikakve korake, SAD joj neće govoriti šta treba da uradi", kazao je u Varšavi Kar.

Kako je prenel poljska privatna televizija TVN24, Kar je rekao da svaka potpisnica Terezinske deklaracije mora sama da odluči šta da radi, i da je takođe važno da se kaže da je Poljska bila ; žrtva Drugog svetskog rata, a da krivica pojedinih osoba ne znači krivicu celog naroda.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side