Poljska vlada podeljena oko glasanja pismom na predsedničkim izborima
06.04.2020 Beograd

Poljska vlada podeljena oko glasanja pismom na predsedničkim izborima

Poljska vlada podeljena oko glasanja pismom na predsedničkim izborima Foto: AP/Czarek Sokolowski
Poljska vlada je podeljena oko toga da li će u maju biti održani predsednički izbori tako što bi građani poštom slali glasove zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će parlament danas glasati o predlogu lidera vladajuće stranke Jaroslava Kačinjskog da izbori budu održani 10. maja putem glasanja poštom, ali jedna frakcija u vladajućoj koaliciji protivi se takvom načinu glasanja i traži održavanje izbora posle epidemije.

Očekivalo se da će parlament glasati o opciji glasanja putem pisma u petak, ali to je odloženo zbog neslaganja.

"U vreme kada država doživljava svoje najveće probleme u poslednjih 30 godina zbog koronavirusa, u vladi se vodi unutrašnji rat", piše portal Onet.

"Naši izvori u vladi jednoglasni su u oceni da bi ova kriza mogla dovesti do pada vlade", napisali su autori Andržej Gajci i Andžej Stankievič.

Konzervativni predsednik Andžej Duda vodi u anketama i već se vidi njegov drugi petogodišnji mandat.

Vladajuća stranka Zakona i pravde koja podržava Dudu, tražila je način da nastavi s glasanjem, a ankete su pokazale da je Duda daleko ispred svojih rivala.

Zvaničnici Zakona i pravde žele da se sada održi glasanje za konsolidaciju vlasti u vreme krize.

Mnogi smatraju da je manja verovatnoća da Duda pobedi na izborima koji bi bili održani posle završetka epidemije jer bi se suočio sa lošim stanjem u ekonomiji koje će izazvati koronavirus.

Glavna opoziciona stranka Građanska platforma, pozvala je vladu da proglasi vanredno stanje, pravni korak koji bi pokrenuo automatsko odlaganje izbora.

Opozicioni poslanici kažu da bi izbor za vreme pandemije bio nedemokratičan jer kandidati opozicije ne mogu da vode kampanju zbog strogih mera vlade o zabrani kretanja, jer broj zaraza raste, dok je sa druge strane kandidat vladajuće stranke izuzetno zastupljen u državnim medijima.

U Poljskoj je registrovano više od 4.100 zaraženih i 94 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side