Ponovo rade škole u Libiji
08.01.2012 Tripoli

Ponovo rade škole u Libiji

Ponovo rade škole u Libiji
Ministar obrazovanja Libije najavio je da će u udžbenike istorije u toj zemlji biti uneta nova poglavlja o revoluciji kojom je okončan režim Muamera Gadafija i da će udžbenici biti očišćeni od učenja bivšeg režima.

"Za vreme Muamera Gadafija libijska istorija bila je izmenjena i celi delovi ponovo napisani", rekao je ministar Sulejman Ali al-Sheli u školi Ali Čems u Tripoliju, povodom povratka više od milion libijskih đaka u školske klupe.

"Naša deca učiće o celom sukobu, čak i o detaljima Gadafijeve smrti", rekao je ministar agenciji AFP.

Prva odluka komiteta koji je imenovao Nacionalni prelazni savet na vlasti u Libiji, bila je da se ukine proučavanje Gadafijeve "Zelene knjige", u kojoj su skupljene njegove misli i politički principi.

Gadafi je bio na vlasti 41 godinu i ubijen je krajem oktobra posle osmomesečne narodne pobune koja je prerasla u oružani sukob.

"Gadafijeva politička učenja, vojne lekcije i izučavanje 'Džamahirije' povučeni su iz novog programa", rekao je Saheli đacima, nastavnicima i predstavnicima Unicefa. Džamahiriju je Gadafi definisao kao "državu masa" kojom se vlada preko izabranih narodnih komiteta.

Ministar je takođe istakao koliko je teško reformisati obrazovni sistem koji je dugo bio posvećen veličanju bivšeg vođe. On je naglasio da postoje i problemi zbog toga što su mnoge škole oštećene, i da knjige za đake kasne zbog nedostatka novca.

Škole u više gradova u zemlji, posebno u Bengaziju gde je počela pobuna i u Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu, teško su oštećene u sukobima. I pored tih teškoća libijske prelazne vlasti su za danas odredile početak školske godine, koja će se završiti u junu.

Unicef je saopštio da se više od 1,2 miliona dece vraćaju u škole širom zemlje, deset meseci posle prekida nastave zbog sukoba.

Unicef je dodao da je 27 miliona knjiga odštampano i da je 10 miliona već raspodeljeno širom zemlje.

Još postoje problemi vezani za raseljene đake, nedostatak prostorija i knjiga kao i školski transport, dodala je ova organizacija.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side