16.08.2019 Beograd

Požar i dalje pustoši grčko ostrvo Eviju

Požar i dalje pustoši grčko ostrvo Eviju Foto: Beta / AP
Grčke vlasti su danas objavile da ima napretka u već četvorodnevnom gašenju požara na ostrvu Eviji, severoistočno od Atine, gde je već izgorelo 2.400 hektara većinom borove šume.

"Situacija se danas čini boljom. Nema aktivnog fronta, ali naše snage ostaju na licu mesta", rekao je portparol vatrogasaca za AFP, pomenuvši ipak da ima "džepova vatre" u jarugama odakle ih vetar širi.

Požar, koji je izbio u utorak u 3:00 ujutro u blizini prirodnog rezervata, uništio je više od 2.400 hektara većinom borove šume, ali i dragocene retke šume kestena, po novoj proceni koju je navela grčka agencija ANA. Posebno teško je pogođena šuma "Agrilica", prirodni rezervat od 550 hektara. 

Više od 500 stanovnika četiri evakuisana sela danas može da se vrati svojim kućama, javlja ANA.

Blizu 400 vatrogasaca, sa 110 vozila, devet aviona i četiri helikoptera i dalje se danas bori da zaustave katastrofu na tom ostrvu s gustom vegetacijom, planinskim terenom i otežanim pristupom.

Vodi se istraga o poreklu požara. Zvaničnici kriminalističkog odseka vatrogasne službe navodno su našli tragove da je podmetnut, javio je list Katimerini i dodao da su tri stanovnika saslušana.

Požar je izbio skoro istovremeno na tri mesta, što sugeriše kriminalne namere, dodaje ANA. 

Dvoje Grka za koje se sumnja da su proteklih godina podmetnuli jedan ili više požara uhapšeno je u četvrtak na Peloponezu. 

Od severa do juga Grčku je poslednjih dana izbio požara pod uticajem neouobičajene vrućine, jakog vetra i dugotrajne suše.

Neki su opustošili ostrva Tasos i Elafonisos, delove regiona Beotije i Peloponez, a od četvrtka gori na ostrvu Zakintosu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side