31.12.2014 Prag

Predsednik Češke: Nisam Putinov prijatelj ni ruski sluga

Predsednik Češke: Nisam Putinov prijatelj ni ruski sluga Foto: Beta/AP
Predsednik Češke Miloš Zeman je na optužbe Čeha iz kampanje "Pošaljimo predsedniku poruku" da vodi prorusku politiku, poručio da je evrofederalista, a ne ruski sluga ili prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina.

Češki dnevnik "Lidove novini" predao je početkom decembra predsedničkoj kancelariji više od 3.300 poruka za predsednika koje su Česi počeli da šalju nakon proslave godišnjice plišane revolucije 17. novembra.

Proslava se izvrgla u demonstracije protiv Zemana zbog njegovog zalaganja da se Rusiji ukinu sankcije i izjava da se u Ukrajini vodi građanski rat u koji Rusija nije umešana.

Predsednik je sada na internetu odgovorio na niz najtipičnijih primedbi i poručio da ne brani ni ruske, ni kineske vlasti, i da ne dovodi u pitanje evropsku orijentaciju Češke i njeno članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

"Nisam ruski sluga, ni Putinov prijatelj. Njegov prijatelj sam samo u člancima čeških komentatora. Ako sam nečiji sluga, sluga sam Češke. Mogu da vas uverim da ni u kojem slučaju ne osporavam veze Češke sa EU i NATO. Upravo suprotno - evrofederalista sam i podržavam inostrane misije naše armije", odgovorio je Zeman Česima koji mu poručuju da prestane da se druži s Putinom i da ne vuče Češku na Istok.

"Činjenica jeste da dajem prednost dijalogu, a ne dizanju novih zidova i barijera u svetu. Moj stav je jednako 'šokantan' kao stav šefa nemačke diplomatije ili Henrija Kisindžera ili Zbignjeva Bžežinjskog", podsetio je češki predsednik na svetske političare koji su protiv sankcija koje bi oborile Rusiju na kolena.

Češki predsednik je upozorio da, recimo, SAD odustaju od sankcija protiv Kube i da je i to potvrda njegovog uverenja da sankcije i blokade samo pomažu autoritarnim režimima da se održe na vlasti.

Na poruku da je puki portparol Putina, Zeman je odgovorio ironično da je "izgleda baš zato okačio zastavu EU" na praški predsednički zamak Hradčani, da zato vodi kampanju za prelazak na evro i podržava slanje čeških vojnika u inostrane misije UN i NATO.

Predsednik Zeman odgovorio je i na otvoreno pismo grupe čeških senatora koji su ga nakon jesenje posete Kini i komentara o sukobu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, kritikovali da je spoljna politika u raskoraku sa orijentacijom Vlade, da odustaje od teme ljudskih prava i najveći značaj pridaje poslovnim interesima češke privrede.

"Naš odnos prema Rusiji ne bi trebalo da bude opterećen terminologijom iz Hladnog rata i potrebno je tragati za mirnim rešenjem sukoba u Ukrajini, a ne rešavati pomoću oružja", poručio je predsednik senatorima.

autor: VS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side