Predsednik izraelskog parlamenta odložio sednice, razljutio opoziciju
18.03.2020 Beograd

Predsednik izraelskog parlamenta odložio sednice, razljutio opoziciju

Predsednik izraelskog parlamenta odložio sednice, razljutio opoziciju Foto: pixabay.com
Predsednik izraelskog parlamenta, Kneseta, Juli Edelštajn iznenada je danas odložio skupštinske sastanke do naredne nedelje, kao i formiranje odbora koji bi trebalo da razmotri smenjivanje premijera Benjamina Netanjahua.


Edelštajn je time izazvao gnevne optužbe Netanjahuovih protivnika koji tvrde da Netanjahu koristi krizu nastalu zbog zaraze da bi se učvrstio na vlasti.

Glavni Netanjahuov rival, Beni Ganc, najavio je da će se zbog odlaganja obratiti Vrhovnom sudu, a predsednik Izraela Ruven Rivlin je upozorio da je demokratski sistem pod pretnjom.

Ne smemo dopustiti da kriza, ma kako ozbiljna bila, nanese štetu demokratskom sistemu", rekao je Rivlin, član Netanjahuovog konzervativnog Likuda, apelujući na predsednika Kneseta da osigura parlamentarnu aktivnost.

"Moramo učiniti sve da se bavimo krizom, a da pritom pazimo da ne nanesemo ozbiljnu štetu demokratskom sistemu", dodao je Rivlin.

Poslanici novog sastava parlamenta položili su zakletvu ove nedelje nakon izbora 2. marta, međutim, Edelštajn ih sprečava da obrazuju ključne odbore koji bi omogućili da parlament funkcioniše.

Edelštajn je takođe član Likuda, a njegov naslednik će biti izabran iz rivalskog Gancovog saveza partija centra Plavo i belo, ali je on, odlaganjem sastanaka, odložio i glasanje o svom nasledniku.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, dobio je podršku tesne većine 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu i Rivlin mu je poverio da obrazuje vladu.

Parlamentarni odbori, kada budu obrazovani, biće odraz sastava parlamenta i u njima će biti u manjini Netanjahuova partija sa svojim saveznicima.

Savez Plavo i belo predložio je zakon kojima bi se okončala dugačka Netanjahuova politička karijera.

Taj zakon bi omogućio uvođenje ograničenja broja mandata premijerima i zabranio svakom političaru koji je krivično optužen da obrazuje vladu.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, a u jednom i mito. Početak suđenja mu je odložen za maj jer je vanredna situacija i u sudstvu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side