06.12.2017 Njujork/Beograd

Predsednik Tribunala Ađijus: Haški tribunal ispunio svoju misiju

Predsednik Tribunala Ađijus: Haški tribunal ispunio svoju misiju Foto:printscr
Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus (Carmel Agius) ocenio je danas pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da je Tribunal "ispunio svoju misiju".

"S ponosom kažem: Naša misija je ispunjena", rekao je Ađijus, podnoseći Savetu bezbednosti poslednji izveštaj o radu Tribunala.

Ađijus je uspostavljanje Tribunala 1993. godine nazvao "jednim od najponosnijih trenutaka međunarodne zajednice".

Prema njegovim rečima, Tribunal je "postigao ono što niko nije očekivao pre skoro 25. godina".

Ađijus je kazao da će ostati "zapamćeno da je urađeno nešto dobro i značajno", i rekao da je Tribunal "sudio na nepristrasan način pojedincima, a ne narodima, ni državama".

Predsednik Haškog tribunala je naveo da "veliki broj zločina ostaje da se krivično goni pred sudovima u bivšoj Jugoslaviji".

Upozorio je na "porast revizionizma i nacionalizma, koji se ne sme ignorisati".

"Odsustvo rata ne znači mir", naglasio je Ađijus, skrećući pažnju da u BiH još traju politički sukobi na etničkoj osnovi.

Predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, Teodor Meron ocenio je da je Tribunal, kao "smeli i hrabri eksperiment" bio "istinski kamen-međaš međunarodne pravde".

Američki sudija Meron koji je više puta bio predsednik Tribunala, podsetio je da su 1993. godine, kada je Tribunal formiran, mnogi sumnjali šta taj sud može da postigne.

"Kao što danas znamo, Tribunal je više nego razvejao te sumnje, ispunio i prevazišao aspiracije svojih najoptimističnijih pristalica. U stotinama sudskih odluka i presuda tokom proteklih četvrt veka, Tribunal je razjasnio i ojačao temeljne principe međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Meron.

Kako je ocenio, Tribunal je "transformisao svet", zajedno sa drugim međunarodnim sudovima osnovanim od 1993. godine.

"Zahvaljujući svemu što je Tribunal postigao i omogućio, principi pravde i međunarodnog prava, navedeni u Povelji UN, jači su, glasovi žrtava se bolje čuju, a odgovornost za teške zločine je sve više pravilo, a ne izuzetak", naveo je Meron.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side