04.04.2019 Adis Abeba

Preliminarni izveštaj: Etiopska posada srušenog aviona sledila uputstva Boinga

Preliminarni izveštaj: Etiopska posada srušenog aviona sledila uputstva Boinga Foto: Beta, AP
Piloti srušenog aviona Etiopijan erlajnsa sledili su sve predložene procedure za hitne situacije proizvođača aviona Boinga, proizilazi iz preliminarnog izveštaja koji je danas objavila etiopska vlada.

Avion tipa Boing 737 Maks osam srušio se 10. marta samo šest minuta posle poletanja iz Adis Abebe kada je poginulo svih 157 ljudi. Zbog te nesreće koja je bila vrlo slična nesreći istog tipa aviona u oktobru prizemljeni su avioni tipa 737 Maks širom sveta.

Izveštaj je bio sa nestrpljenjem očekivan zbog toga što se radilo o drugom padu istog tipa aviona za manje od pet meseci i to pod vrlo sličnim okolnostima - nesreće koje se dogode nekoliko minuta posle poletanja posle naglih oscilacija.

Avion tipa Boing 737 Maks osam kompanije Lajon er (Lione Air) srušio kod indonežanske obale ubrzo posle poletanja, u oktobru.

"Posada je u više navrata sprovela sve procedure koje je dao proizvođač ali nisu mogli da povrate kontrolu nad avionom", rekla je etiopska ministarka saobraćaja Damavit Moges, čitajući na konferenciji za novinare glavne zaključke izveštaja koji još nije u celosti objavljen.

Izveštaj je zasnovan na proučavanju snimača podataka o letu i glasa iz pilotske kabine.

Kompanija Boing odbila je za sada da komentariše te nalaze dok ne preispita izveštaj.

Ono što je predstavljeno u današnjem izveštaju pokreće pitanja oko ponovljenjih tvrdnji Boinga i američkih regulatornih tela da su piloti mogli da povrate kontrolu nad letelicom u nekim hitnim situacijama da su sledili određene korake, među kojima je i isključivanje svih sistema za stabilizaciju aviona projektovanih posebno za Maks letelice, poznatih po skraćenici MCAS.

Stručnjaci sumnjaju da je nefunkcionisanje tog sistema izazvalo pad aviona indonežanske kompanije Lajon er, navodi agencija Frans pres.

Istražitelji razmatraju ulogu sistema MCAS koji pod nekim okolnostima može automatski da spusti kljun aviona da bi sprečio aerodinamični zastoj.

Boingovi avioni tipa Max prizemljeni su širom sveta dok se čeka da Boing izradi softver da to sredi, a taj softver još treba da odobri američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) i druga regulatorna tela. 

Etiopski istražitelji nisu konkretno pomenuli sistem MCAS, ali su preporučili da Boing preispita sistem kontrole leta letelice. Oni su takođe preporučili da zvaničnici provere da li su problemi na odgovarajući način razmotreni pre nego što se avionima dozvoli ponovo da lete.

Američki FAA koji mora da potvrdi da je 737 Maks bezbedan pre nego što može ponovo da leti, saopštio je da je istraga još u ranoj fazi.

"Kao saznajemo više o nesreći i nazali postaju dostupni preduzećemo odgovarajuće akcije", navela je agencija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side