03.05.2012 Podgorica

Prijava protiv Đukanovića zbog deportacije Muslimana

Prijava protiv Đukanovića zbog deportacije Muslimana
Protiv nekadašnjeg predsednika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića podneta je krivična prijava koja ga tereti, po komadnoj odgovornosti, zbog deportacije Muslimana iz Crne Gore u BiH, u proleće 1992. godine.

Prijavu su Vrhovnom državnom tružilastvu podneli poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Milan Popović i odgovorni urednik podgoričkog nedeljnika Monitor Esad Kočan.

Oni Đukanovića smatraju odgovornim samim tim što je u vreme deportacije  bio premijer, na osnovu čega se, kako su naveli, može izvoditi njegova  komandna odgovornost.

U proleće 1992, iz Herceg Novog i još nekih primorskih opština crnogorska policija deportovala je više desetina Muslimana/Bošnjaka, državljana BiH, koji su u Crnu Goru došli da bi izbegli učešće u ratu u BiH. 

Njihovo izručenje, kako je ranije vise puta bilo saopšteno, tražila je vlast bosanskih Srba, na čijem je čelu tada bio Radovan Karadžić, da bi, navodno, bili zamenjeni za zarobljene Srbe.

Deportovane Muslimane/Bošnjake je, međutim, kasnije pobila Vojska bosanskih Srba.

Porodice deportovanih su zbog toga tužile Crnu Goru, a u Podgorici je održan sudski proces grupi funkcionera crnogorske policije koji su bili optuženi za deportaciju.

Viši sud u Podgorici ranije je oslobodio optužbe devet policijskih funkcionera, ali je Apelacioni sud Crne Gore u martu ove godine ukinuo tu presudu i odlučio da se u ovom slučaju ponovi sudski postupak. 

Prema presudi Višeg suda bosansko-hercegovački civili su 1992. godine iz  Crne Gore deportovani na osnovu nezakonite naredbe tadašnjeg crnogorskog  ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića. 

Optuženi policijski fukcioneri, međutim, kako je obrazloženo u presudi, nisu bili  deo sukobljenih strana u ratu u BiH, te zato nisu mogli odgovarati po  odredbama međunarodnog prava za ratne zločine. 

Pavlović, Popović i Kočan pozvali su se, u obrazloženju svoje krivične prijave,  na svedočenje bivšeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića, u  pomenutom sudskom postupku, koje su oni okarakterisali kao "dokaz najveće  dokazne snage". 

Oni su naveli Bulatovićeve reči tokom svedočenja da je tadašnje crnogorsko  rukovodstvo "sve znalo" o slučaju deportacije, a da je Milo Đukanović, kao  tadasnji premijer, "najviše znao". 

Pavlović, Popović i Kočan smatraju da je na osnovu te "samooptužujuće" izjave  Bulatovića, državno tužilaštvo moglo da optužnicu proširi na njega samog i Mila  Đukanovića. Bulatović je tada bio predsednik Crne Gore. 

Đukanović, bivši crnogorski premijer je, prema obražloženju Pavlovića,  Popovića i Kočana, od 1989. bio na najvišim državnim i političkim funkcijama u  Crnoj Gori i samim tim je uticao na odugovlačenje pokretanja sudskog  postupka i sam sudski postupak. 

Pavlović, Popović i Kočan navode da ratni zločini ne zastarevaju i da ne mogu  biti predmet nikakve tajne međunarodne diplomatije, realpolitike i abolicija.  

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side