06.02.2012 | 13:52h ► 16:23h Beograd

Problemi zbog snega u celom regionu

Problemi zbog snega u celom regionu
Sneg i niske temperature prave probleme u celom regionu - saobraćaj je otežan ili u prekidu, pojedina sela su odsečena od sveta, u nekim delovima nema struje, a zima je odnela desetine života.

U Hrvatskoj, gde od jutros sneg ponovo pada, ekstremni zimski uslovi odneli  su do danas pet života, a u pojedinim područjima nema struje. 

Nadležne službe se u nekim delovima Dalmacije još bore sa smetovima, koji na području Imotskog i Vrgorca dostižu visinu i do četiri metra, pa je u tim krajevima blokirano oko 120 sela.

U Splitu i Šibeniku, gde je napadalo više od 20 santimetara snega, ni danas nema nastave, ali gradska uprava i javne službe rade. 

Zbog novih snežnih nanosa, trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Primorju i obrnuto. Železnički i avionski saobraćaj odvija se redovno, uz određena kašnjenja vozova.

U Bosni i Hercegovini, padavine i problemi ne prestaju na putevima širom zemlje, pa se tako u blizini mesta Mustapić u Hercegovini zaglavio još jedan autobus.

Iz Banjaluke će danas u istočni deo Republike Srpske (RS) krenuti teška mehanizacija, kako bi se pomoglo da se na tim područjima deblokiraju putevi.

Prva žrtva hladnoće na području Republike Srpske je 87-godišnja Joka Gajić iz sela Baraći, udaljenom tridesetak  kilometara od Mrkonjić Grada. Staricu su u subotu promrzlu ispred njene porodične kuće pronašle komšije, koje su je  prevezle u Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu. Potom je prevezena u banjalučki Klinički centar gde je preminula. 

Na području Republike Srpske od sinoć ponovo pada sneg, mnogi putevi su i dalje neprohodni a pomoć  najugroženijem stanovništvu dostvalja se helikopterima. I dalje je najkritičnije na području sarajevsko romanijske  regije i Hercegovine.

U Crnoj Gori, jutros je do 10 sati zbog snežne mećave bio zatvoren podgorički aerodrom Golubovci. 

Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore trasportovao je danas jednu tek rođenu bebu iz Bijelog Polja u Klinički centar Podgorica, zbog zdravstvenih komplikacija.

Novorođenče je, zbog zdravstvenih problema, moralo hitno da bude

prebačeno u Klinični centar u Podgorici, a helikopter MUP-a je bio

najsigurnije rešenje, s obzirom na česte blokade drumskog saobraćaja zbog snega.

Zbog snega neprohodna je većina puteva na severu Crne Gore, a gotovo sva sela na tom području su zavejana.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru narednih dana očekuje novi ledeni talas, odnosno period ponovnih intenzivnih snežnih padavina, ekstremno niskih temperatura i jakog vetra.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru očekuje novi ledeni talas, paćen snegom, niskim temperaturama i jakim vetrom.

Problemi sa snegom muče i Makedoniju, izazvavši smetnje u putničkom saobraćaju, pa je 50-ak sela odsečeno, dok se železnički saobraćaj odvija uz manja kašnjenja, a avionski zasad redovno.

Najviše snega ima u skijaškom centru Kožuf, 217 santimetara, dok je u Ohridu snežni pokrivač dostigao visinu od 10, a u Skoplju od pet santimetara.

U Rumuniji, sneg i mećave blokirali su puteve u sedam okruga i saobraćaj je zaustavljen na 47 nacionalnih puteva. 

Od 349 mesta u Rumuniji pogođenih snežnom mećavom, u 181 nastali su problemi sa snabdevanjem strujom. 

Rumunsko ministarstvo obrazovanja je saopštilo da će 2.667 škola u celoj zemlji biti zatvoreno, a meterolozi prognoziraju snežne padavine i vetar u pojačanju do srede. 

U Bugarskoj, kiša koja prelazi u sneg povećava opasnost od poplava. Zbog obilne kiše u selu Biser, u blizini granice sa Grčkom, došlo je do pucanja brane, zbog čega je selo poplavljeno.

U skijaškom centru Pamporovo snežni pokrivač je dostigao 230 santimetara, a granični prelaz između Bugarske i Rumunije, koji je juče bio zatvoren zbog vremenskih nepogoda, ponovo je otvoren.

autor: ZM/AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dodatne snage policije u Fergusonu nakon nemira Dodatne snage policije u Fergusonu nakon nemira

  Guverner američke savezne države Misuri Džej Nikson naložio je danas da se rasporede dodatne snage Nacionalne garde u Fergusonu, gde su izbili nasilni protesti posle odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je ubio nenaoružanog Afroamerikanca.

 • Nova žrtva u Fergusonu (FOTO) Nova žrtva u Fergusonu (FOTO)

  U Fergusonu je ubijen još jedan crni mladić. Njegovo telo pronađeno je u automobilu sa prostrelnim ranama tokom nereda koji su izbili nakon odluke porote da neće suditi za ubistvo policajcu koji je usmrtio nenaoružanog crnog tinejdžera.

 • Policajac iz Fergusona: Savest mi je čista Policajac iz Fergusona: Savest mi je čista

  Policajac Daren Vilson, koji je u avgustu u gradu Fergusonu iz pištolja ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna, izjavio je u intervjuu televizijskoj stanici ABC NJuz da mu je savest čista i da bi ponovo uradio isto.

 • U rušenju zgrade u Egiptu 17 poginulih U rušenju zgrade u Egiptu 17 poginulih

  Sedamnaest ljudi je poginulo, a troje je i dalje zatrpano u ruševinama zgrade koja se jutros srušila u Kairu, novi je bilans žrtava, saopštile su egipatske bezbednosne službe.

 • Drugo trostruko ubistvo u Makedoniji u poslednje dve nedelje Drugo trostruko ubistvo u Makedoniji u poslednje dve nedelje

  U mestu Zletovo u Makedoniji jutros su ubijeni jedna žena i dva muškarca, a po nezvaničnim informacijama za to trostruko ubistvo osumnjičen je četrdesetogodišnji profesionalni vojnik.

 • Alnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Alnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj

  Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je danas da je s tržišta povučena i opozvana "Alnatura" dečja hrana, kaša s četiri vrste žitarica "4-Korn Getreidebrei", u pakovanju od 250 grama, s rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, a o povlačenju su izvestili i iz distributera na hrvatskom tržištu, kompanije "Dm-drogerie markt" iz koje navode kako su u toj dečjoj kaši pronađeni tragovi tropanskog alkaloida.

 • Protest zbog nacionalizacije privatnih penzionih fondova Protest zbog nacionalizacije privatnih penzionih fondova

  Nekoliko hiljada Mađara protestovalo je danas u Budimpešti zbog plana vlade premijera Viktora Orbana da od januara naredne godine nacionalizuje privatne penzione fondove, što su demonstranti ocenili kao pljačku.

 • Guglov najnoviji proizvod: kašika koja redukuje drhtanje (VIDEO) Guglov najnoviji proizvod: kašika koja redukuje drhtanje (VIDEO)

  Kada se pomene Gugl, najpre pomislimo na Internet pretraživača, ali ova američka kompanija se bavi i raznim izumima, od kojih je poslednji - kašika.

 • Protesti širom SAD, u Fergusonu Nacionalna garda Protesti širom SAD, u Fergusonu Nacionalna garda

  U predgrađu Fergusona, Sent Luisu, drugu noć za redom održani su protesti zbog odluke velike porote da beli policajac koji je ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera ne bude optužen, a protesti su se proširi na čitavu zemlju.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM