06.02.2012 | 13:52h ► 16:23h Beograd

Problemi zbog snega u celom regionu

Problemi zbog snega u celom regionu
Sneg i niske temperature prave probleme u celom regionu - saobraćaj je otežan ili u prekidu, pojedina sela su odsečena od sveta, u nekim delovima nema struje, a zima je odnela desetine života.

U Hrvatskoj, gde od jutros sneg ponovo pada, ekstremni zimski uslovi odneli  su do danas pet života, a u pojedinim područjima nema struje. 

Nadležne službe se u nekim delovima Dalmacije još bore sa smetovima, koji na području Imotskog i Vrgorca dostižu visinu i do četiri metra, pa je u tim krajevima blokirano oko 120 sela.

U Splitu i Šibeniku, gde je napadalo više od 20 santimetara snega, ni danas nema nastave, ali gradska uprava i javne službe rade. 

Zbog novih snežnih nanosa, trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Primorju i obrnuto. Železnički i avionski saobraćaj odvija se redovno, uz određena kašnjenja vozova.

U Bosni i Hercegovini, padavine i problemi ne prestaju na putevima širom zemlje, pa se tako u blizini mesta Mustapić u Hercegovini zaglavio još jedan autobus.

Iz Banjaluke će danas u istočni deo Republike Srpske (RS) krenuti teška mehanizacija, kako bi se pomoglo da se na tim područjima deblokiraju putevi.

Prva žrtva hladnoće na području Republike Srpske je 87-godišnja Joka Gajić iz sela Baraći, udaljenom tridesetak  kilometara od Mrkonjić Grada. Staricu su u subotu promrzlu ispred njene porodične kuće pronašle komšije, koje su je  prevezle u Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu. Potom je prevezena u banjalučki Klinički centar gde je preminula. 

Na području Republike Srpske od sinoć ponovo pada sneg, mnogi putevi su i dalje neprohodni a pomoć  najugroženijem stanovništvu dostvalja se helikopterima. I dalje je najkritičnije na području sarajevsko romanijske  regije i Hercegovine.

U Crnoj Gori, jutros je do 10 sati zbog snežne mećave bio zatvoren podgorički aerodrom Golubovci. 

Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore trasportovao je danas jednu tek rođenu bebu iz Bijelog Polja u Klinički centar Podgorica, zbog zdravstvenih komplikacija.

Novorođenče je, zbog zdravstvenih problema, moralo hitno da bude

prebačeno u Klinični centar u Podgorici, a helikopter MUP-a je bio

najsigurnije rešenje, s obzirom na česte blokade drumskog saobraćaja zbog snega.

Zbog snega neprohodna je većina puteva na severu Crne Gore, a gotovo sva sela na tom području su zavejana.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru narednih dana očekuje novi ledeni talas, odnosno period ponovnih intenzivnih snežnih padavina, ekstremno niskih temperatura i jakog vetra.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru očekuje novi ledeni talas, paćen snegom, niskim temperaturama i jakim vetrom.

Problemi sa snegom muče i Makedoniju, izazvavši smetnje u putničkom saobraćaju, pa je 50-ak sela odsečeno, dok se železnički saobraćaj odvija uz manja kašnjenja, a avionski zasad redovno.

Najviše snega ima u skijaškom centru Kožuf, 217 santimetara, dok je u Ohridu snežni pokrivač dostigao visinu od 10, a u Skoplju od pet santimetara.

U Rumuniji, sneg i mećave blokirali su puteve u sedam okruga i saobraćaj je zaustavljen na 47 nacionalnih puteva. 

Od 349 mesta u Rumuniji pogođenih snežnom mećavom, u 181 nastali su problemi sa snabdevanjem strujom. 

Rumunsko ministarstvo obrazovanja je saopštilo da će 2.667 škola u celoj zemlji biti zatvoreno, a meterolozi prognoziraju snežne padavine i vetar u pojačanju do srede. 

U Bugarskoj, kiša koja prelazi u sneg povećava opasnost od poplava. Zbog obilne kiše u selu Biser, u blizini granice sa Grčkom, došlo je do pucanja brane, zbog čega je selo poplavljeno.

U skijaškom centru Pamporovo snežni pokrivač je dostigao 230 santimetara, a granični prelaz između Bugarske i Rumunije, koji je juče bio zatvoren zbog vremenskih nepogoda, ponovo je otvoren.

autor: ZM/AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Rahoj podržao pomoć Grčkoj, ali uz reforme Atine Rahoj podržao pomoć Grčkoj, ali uz reforme Atine

  Španski premijer Marijano Rahoj je danas izjavio da podržava ideju o pomoći Grčkoj, ali samo ako zvanična Atina pokaže odgovornost i sprovede reforme, nakon što je juče većina Grka na referendumu odbacila predloge međunarodnih kreditora.

 • Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu

  Francuski premijer Manuel Vals izjavio je, uoči današnjeg hitnog samita lidera Evropske unije, da Francuska ne moze da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu.

 • Krugman: Štednja ne daje rezultate, Grcima bolja drahma Krugman: Štednja ne daje rezultate, Grcima bolja drahma

  Nobelovac Pol Krugman izrazio je zadovoljstvo rezultatima grčkoj referenduma i odbacivanjem daljih mera štednje i ocenio da bi najbolje od loših rešenja za Grčku bilo da napusti evro i vrati se drahmi.

 • Junker: Grčka da ostane u evrozoni Junker: Grčka da ostane u evrozoni

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je oštro kritikovao grčku vladu zbog raspisivanja referenduma i istovremeno se strasno založio za ostanak Grčke u evrozoni i Evropskoj uniji.

 • Merkel i Oland: Vrata za Grčku ostaju otvorena Merkel i Oland: Vrata za Grčku ostaju otvorena

  Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel poručili su večeras da vrata za nastavak pregovora sa Grčkom ostaju otvorena istovremeno pozivajući Atinu da što pre dostavi ozbiljne i jasne predloge.

 • Evrozona danas o posledicama grčkog "NE" Evrozona danas o posledicama grčkog "NE"

  U Briselu će danas biti održan vanredni samit lidera 19 zemalja evrozone nakon što su Grci na referendumu rekli "NE" merama štednje koje su od njih zahtevali kreditori.

 • Putin i Lagardova razgovarali o Grčkoj Putin i Lagardova razgovarali o Grčkoj

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard razgovarali su danas telefonom o pristupu grčkom dužničkom problemu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 • Najmanje 14 mrtvih u napadu u Keniji Najmanje 14 mrtvih u napadu u Keniji

  Najmanje 14 osoba je danas poginulo a 11 je povređeno u napadu islamista iz grupe Al Šabab na jedno selo na severu Kenije, na granici sa Somalijom, saopštile su tamošnje vlasti.

 • Etinger: Pregovori bez reformi nemaju smisla Etinger: Pregovori bez reformi nemaju smisla

  Evropski komesar za digitalno društvo i privredu Ginter Etinger upozorio je danas da će u slučaju Grčke svaki pregovori biti besmisleni, ukoliko vlada u Atini bude i dalje odbijala reforme.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending