06.02.2012 | 13:52h ► 16:23h Beograd

Problemi zbog snega u celom regionu

Problemi zbog snega u celom regionu
Sneg i niske temperature prave probleme u celom regionu - saobraćaj je otežan ili u prekidu, pojedina sela su odsečena od sveta, u nekim delovima nema struje, a zima je odnela desetine života.

U Hrvatskoj, gde od jutros sneg ponovo pada, ekstremni zimski uslovi odneli  su do danas pet života, a u pojedinim područjima nema struje. 

Nadležne službe se u nekim delovima Dalmacije još bore sa smetovima, koji na području Imotskog i Vrgorca dostižu visinu i do četiri metra, pa je u tim krajevima blokirano oko 120 sela.

U Splitu i Šibeniku, gde je napadalo više od 20 santimetara snega, ni danas nema nastave, ali gradska uprava i javne službe rade. 

Zbog novih snežnih nanosa, trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Primorju i obrnuto. Železnički i avionski saobraćaj odvija se redovno, uz određena kašnjenja vozova.

U Bosni i Hercegovini, padavine i problemi ne prestaju na putevima širom zemlje, pa se tako u blizini mesta Mustapić u Hercegovini zaglavio još jedan autobus.

Iz Banjaluke će danas u istočni deo Republike Srpske (RS) krenuti teška mehanizacija, kako bi se pomoglo da se na tim područjima deblokiraju putevi.

Prva žrtva hladnoće na području Republike Srpske je 87-godišnja Joka Gajić iz sela Baraći, udaljenom tridesetak  kilometara od Mrkonjić Grada. Staricu su u subotu promrzlu ispred njene porodične kuće pronašle komšije, koje su je  prevezle u Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu. Potom je prevezena u banjalučki Klinički centar gde je preminula. 

Na području Republike Srpske od sinoć ponovo pada sneg, mnogi putevi su i dalje neprohodni a pomoć  najugroženijem stanovništvu dostvalja se helikopterima. I dalje je najkritičnije na području sarajevsko romanijske  regije i Hercegovine.

U Crnoj Gori, jutros je do 10 sati zbog snežne mećave bio zatvoren podgorički aerodrom Golubovci. 

Helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore trasportovao je danas jednu tek rođenu bebu iz Bijelog Polja u Klinički centar Podgorica, zbog zdravstvenih komplikacija.

Novorođenče je, zbog zdravstvenih problema, moralo hitno da bude

prebačeno u Klinični centar u Podgorici, a helikopter MUP-a je bio

najsigurnije rešenje, s obzirom na česte blokade drumskog saobraćaja zbog snega.

Zbog snega neprohodna je većina puteva na severu Crne Gore, a gotovo sva sela na tom području su zavejana.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru narednih dana očekuje novi ledeni talas, odnosno period ponovnih intenzivnih snežnih padavina, ekstremno niskih temperatura i jakog vetra.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru očekuje novi ledeni talas, paćen snegom, niskim temperaturama i jakim vetrom.

Problemi sa snegom muče i Makedoniju, izazvavši smetnje u putničkom saobraćaju, pa je 50-ak sela odsečeno, dok se železnički saobraćaj odvija uz manja kašnjenja, a avionski zasad redovno.

Najviše snega ima u skijaškom centru Kožuf, 217 santimetara, dok je u Ohridu snežni pokrivač dostigao visinu od 10, a u Skoplju od pet santimetara.

U Rumuniji, sneg i mećave blokirali su puteve u sedam okruga i saobraćaj je zaustavljen na 47 nacionalnih puteva. 

Od 349 mesta u Rumuniji pogođenih snežnom mećavom, u 181 nastali su problemi sa snabdevanjem strujom. 

Rumunsko ministarstvo obrazovanja je saopštilo da će 2.667 škola u celoj zemlji biti zatvoreno, a meterolozi prognoziraju snežne padavine i vetar u pojačanju do srede. 

U Bugarskoj, kiša koja prelazi u sneg povećava opasnost od poplava. Zbog obilne kiše u selu Biser, u blizini granice sa Grčkom, došlo je do pucanja brane, zbog čega je selo poplavljeno.

U skijaškom centru Pamporovo snežni pokrivač je dostigao 230 santimetara, a granični prelaz između Bugarske i Rumunije, koji je juče bio zatvoren zbog vremenskih nepogoda, ponovo je otvoren.

autor: ZM/AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Čečenija Obami zabranila ulazak Čečenija Obami zabranila ulazak

  Predsednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov zabranio je ulazak u zemlju američkom predsedniku Baraku Obami i to zbog akcija SAD i Evropske unije u Ukrajini, Libiji, Siriji, Iraku i Avganistanu, koje je okarakterisao kao državni terorizam.

 • Nevreme poharalo veći deo Hrvatske Nevreme poharalo veći deo Hrvatske

  Nakon Italije i Slovenije, ciklon "Luka" je doneo nevreme i u Hrvatsku, posebno na severnoj polovini Jadrana, kao i u zapadnim delovima unutrašnjosti, prenose danas hrvatski mediji.

 • Izraelska armija obnovila napade na Gazu zbog raketiranja Izraelska armija obnovila napade na Gazu zbog raketiranja

  Izraelska armija saopštila je danas da nakon "neprekidne raketne vatre Hamasa" tokom unilateralnog izraelskog produženja privremenog humanitarnog primirja, obnavlja vazdušne, kopnene i pomorske udare na miltante u Gazi.

 • Netanijahu: Bezbednost Izraela važnija od PR-a Netanijahu: Bezbednost Izraela važnija od PR-a

  Smrt svakog palestinskog civila košta Izrael u borbi za svetsko javno menjenje, ali jevrejska država se ne sme odreći svoje bezbednosti zarad odnosa s javnošću, istakao je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu u intervjuima za američke TV mreže.

 • Kleg: Rusija ne bi smela da bude domaćin Svetskog kupa 2018. Kleg: Rusija ne bi smela da bude domaćin Svetskog kupa 2018.

  Zamenik britanskog premijera Nik Kleg pridružio se danas apelima da se Rusiji ne dozvoli da bude domaćin Svetskog fudbalskog kupa 2018. posle obaranja malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine, za šta su na Zapadu okrivljene proruske snage sa tog područja.

 • Požar na Zakintosu Požar na Zakintosu

  Na grčkom ostrvu Zakintosu, u Jonskom moru, danas je izbio požar koji je uništio jedan deo šume, nisko rastinje i maslinjake.

 • "Njujork tajms" u uvodniku traži legalizaciju marihuane "Njujork tajms" u uvodniku traži legalizaciju marihuane

  List "Njujork tajms" je u svom uvodniku tražio legalizaciju marihuane i uporedio federalnu zabranu te lake droge sa periodom prohibicije u SAD (1920-33) tokom koga je ustav zabranjivao proizvodnju, transport i prodaju alkoholnih pića.

 • Ostaci Kosta Konkordije stigli u Ðenovu Ostaci Kosta Konkordije stigli u Ðenovu

  Olupina luksuznog broda "Kosta Konkordija", koji se pre više od dve i po godine nasukao kod ostrva Ðiljo kada je nastradalo 32 ljudi, danas je stigla u svoje poslednje odredište, luku Ðenova.

 • Holandski stručnjaci dolaze na mesto pada aviona MH17 Holandski stručnjaci dolaze na mesto pada aviona MH17

  Grupa od 30 holandskih medicinskih i pravnih stručnjaka danas će doći na mesto gde je na istoku Ukrajine pao malezijski putnički avion MH17, saopštile su holandske vlasti.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
ddddd