Protest grčkih lekara zbog loših uslova rada
07.04.2020 Atina

Protest grčkih lekara zbog loših uslova rada

Protest grčkih lekara zbog loših uslova rada Foto: Beta/AP/Petros Giannakouris
Stotine grčkih lekara i zdravstvenih radnika protestovalo je danas ispred bolnica zbog "loših uslova" rada i nedostatka opreme u jeku pandemije koronavirusa.


Ovi protesti su organizovani povodom Svetskog dana zdravlja 7. aprila, saopštila je Federacija bolničkog osoba.

"Videli ste nas tek kad smo prekrili lice", piše na jednom od transparenata, ilustrovanim fotografijom lekara sa maskom na licu zbog pandemije koronavirusa.

Ispred velike bolnice "Evangelismos" u centru Atine, demonstranti su nosili transparente kojima traže angažovanje lekara i bolničkog osoblja, testove za otkrivanje koronavirusa i bolnički materijal.

Policija je pokušala uđe u bolnički krug gde se održao protest, ali su ih okupljeni potisnuli i primorali da napuste mesto, konstatovao je fotoreporter agencije Frans pres.

U Larisi su demonstranti postavili transparente ispred gradske bolnice zahtevajući solidarnost građana, objavila je javna televizija ERT.

"Tražimo angažovanje lekara i bolničkog osoblja kao i dopremanje jedinica za intenzivnu negu iz privatnih klinika kako bi bio rešen problem u javnom sektoru", rekla je agenciji Frans pres radiolog Despina Tosonidu koja je predsednica sindikata lekara bolnice u Vuli, predgrađu Atine.

Teško pogođen tokom finansijske krize (2010-2018) nakon drastičnih smanjenja javne potrošnje i stroge štednje koju su državi nametnuli poverioci, zdravstveni sektor je i dalje, kako piše Frans pres, "veliki bolesnik" javne službe u Grčkoj.

Kada je izbila pandemija koronavirusa, grčka vlada je dala 30 miliona evra klinikama i najavila angažovanje 2.000 lekara i 2.000 medicinskog osoblja.

"Ovo je sramota! Ove mere su samo kap u moru", rekla je radiolog Tosonidu. "Bolničkom sistemu treba 30.000 dodatnih lekara", dodala je i ukazala na nedostatak zaštitnog materijala.

Bolnički sindikati takođe zahtevaju testove na koronavirus za bolnice.

"Većina testiranja se sada obavlja u privatnim bolnicama za 150 do 300 evra", rekla je radiolog Tosonidu.

U Grčkoj je do danas zaraženo 1.755 osoba, umrla je 81 osoba.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side