08.07.2019 Jerusalim

Putin i Netanjahu razgovarali o Siriji i Iranu

Putin i Netanjahu razgovarali o Siriji i Iranu Foto: Beta / AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i predsednik Rusije Vladimir Putin su danas telefonom razgovarali o Siriji i Iranu, saopštili su njihovi kabineti.

U ruskom saopštenju je navedeno da su Putin i Netanjahu diskutovali o "rusko-izraelskoj saradnji o sirijskom pitanju", posle sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost Rusije, SAD i Izraela u Jerusalimu 25. jula, i "posebno o važnosti dalje saradnje dveju vojski".

Cilj sastanka Rusije, SAD i Izraela, prvog održanog u Jerusalimu, bio je suprostavljanje nuklearnim aspiracijama ;Irana ;i njegovom uticaju na Bliski istok, tvrdi Izrael.

Razgovor je inicirao Netanjahu koji je Putinu izjavio saučešće zbog smrti 14 ruskih mornara u požaru u podmornici u Barencovom moru 1. jula.

U kratkom saopštenju Netanjahuovog kabineta je navedeno da se diskutovalo o "Iranu, Siriji i odnosima dveju zemalja", preneli su izraelski mediji.

Iran je najavio obogaćivanje uranijuma iznad granice utvrđene sporazumom s velikim silama iz 2015. godine, čime će brzo svoj program približiti nivou goriva za proizvodnju nuklearnog oružja.

Jevrejska država dugo teži da je Rusija podrži u nastojanju da iranske snage napuste Siriju posle završetka tamošnjeg rata.

Rusija koja ima bliske veze i sa Izraelom i sa Iranom, smatra se mogućom posrednicom između Zapada i Teherana, konstatuju izraelski mediji.

 

Izraelski premijer: Iransko kršenje nuklearnog sporazuma je test za Evropu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da bi evropski lideri trebalo da kazne Iran zbog obogaćivanja uranijuma iznad nivoa dozvoljenog na osnovu nuklearnog sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine, nakon vesti da Teheran sada obogaćuje uranijum na 4,5 odsto.

"Da nisam vodio tu bitku protiv Irana, već bi imao nuklearni arsenal. Razlog što ga još nemaju (nuklearni arsenal) je što smo izvršili pritisak na njih, protiv celog sveta i prethodne američke administracije, takođe i protiv mnogih ljudi u Vladi Izraela", rekao je Netanjahu, ocenivši da Iran predstavlja ogromnu opasnost "po našu budućnost i to ih je tada zaustavilo".

Odgovarajući na pitanje da li je prošlogodišnje povlačenje predsednika SAD Donalda Trampa iz nuklearnog sporazuma učinilo situaciju opasnijom, izraelski lider je rekao da Iranci "sada pokušavaju da pređu granicu" i da su Amerikanci nametnuli sankcije koje ih teško pogađaju, ali da to nije okončalo stvar.

"Oni pokušavaju da singaliziraju da idu ka (nuklearnoj) bombi i mi ćemo osigurati da se to ne desi. Veliko pitanje nije šta je naša politika jer se tu ništa nije izmenilo.

Ja se ponovo obraćam evropskim liderima: Vi ste obećali da ako Iran učini taj sićušni korak, obogaćivanje uranijuma, koji je municija za nuklearno oružje, vi ste rekli ako premaše dozvoljenu količinu da ćete nametnuti sankcije.

Tako da kažem: Uradite to. Jer vas oni testiraju. Nasilni ubilački režim testira kičmu zapada i ja očekujem da ispunite vaša obećanja", rekao je premijer Izraela, preneli su izraelski mediji.

Ranije danas su poluzvanični mediji u Iranu, pozivajući se na portparola iranske nuklearne agencije, javili da Teheran sada obogaćuje uranijum na 4,5 odsto, što je prvo veliko kršenje nuklearnog sporazuma.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side