05.01.2015 Berlin

Putin, Merkle, Oland - bez izjava

Putin, Merkle, Oland - bez izjava Foto: Beta/AP
Konsultacije na nivou političkih direktora tzv. Normandijskog kvarteta - Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine završene su danas u Berlinu bez zvaničnih izjava.

Ukrajinska agencija Ukrinform, pozivajući se na diplomatske izvore, izveštava da bi u glavnom gradu Nemačke mogao da bude održan sastanak na nivou ministara 8. ili 9. januara.

S druge strane, TASS prenosi izjavu ukrajinskog predstavnika na konsultacijama, direktora odeljenja za politiku i komunikacije MIP Ukrajine Alekseja Makejeva da je moguće da će se ministri spoljnih poslova četiri zemlje sresti 9. januara.

"Četiri ministra razgovaraće 9. januara", naveo je on na svom blogu.

Diplomatski izvor ukrajinske agencije naveo je da će sastanak ministara biti održan najverovatnije 8. ili 9. januara, posle Božića po Julijanskom kalendaru.

Prema njegovim rečima, ministri nameravaju da razmotre sporazume iz Minska i ispunjavanje dostignutih dogovora.

Takođe, Ukrinform navodi da je MIP Francuske uputio direktora departmana za politička i bezbednosna pitanja u Berlin radi pripreme ministarskog susreta.

"Rad se nastavlja i u tom formatu direktor odeljenja za politička i bezbednosna pitanja već je danas u Berlinu radi pripreme radnog susreta", rekao je portparol francuskog MIP-a Romen Nadal, dodajući da se susret planira za "naredne dane".

Posle susreta koji je imao tehnički karakter, izvor u Berlinu rekao je TASS-u da su učesnici razmotrili perspektive budućih razgovora na višem nivou, ali da se "ne može nazvati tačan datum i mesto".

Rusiju je na konsultacijama predstavljao direktor Drugog departmana za zemlje Zajednice Nezavisnih Država u MIP Rusije Viktor Sorokin.

Konsultacije su održane "iza zatvorenih vrata" u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, javio je "Dojče vele".

Nemački radio izveštava i da je održavanje ranije najavljenog samita Kvarteta o rešavanju ukrajinske krize u glavnom gradu Kazahstana, Astani, 15. januara za sada pod znakom pitanja.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, rekao je da se ne zna da li će biti susreta četvoro lidera i ako hoće, kada.

"Inicijativa za takav susret ima smisla samo u slučaju da postoji šansa za realan napredak", rekao je on a preneo je Rojters.

Prema Zajbertovim rečima, napredak bi predstavljala pre svega realizacija Sporazuma iz Minska, trajan prekid vatre, sporazum o liniji razgraničenja i povlačenje teškog naoružanja iz zone konflikta.

"Takve stvari moraju biti pripremljene unapred", naveo je on.

Francuski predsednik Fransoa Oland je ranije, takođe, rekao da će se uputiti ka Astani u slučaju da na pregovorima bude dostignuta nova realna perspektiva za razrešenje konflikta.

Mogućnost održavanja takvog samita najavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, a iz ukrajinskog MIP-a naknadno je najavljena mogućnost održavanja susreta na nivou ministara.

Portparol tog ministarstva Evgenij Perebijnis rekao je da to zavisi od dogovora i od rezultata konsultacija u Berlinu, prenela je ukrajinska državna agencija.

Susreti Merkelove, Vladimira Putina, Porošenka i Olanda dobili su naziv "Normandijska četvorka" jer je prvi put u takvom sastavu njihov susret održan u Normandiji u Francuskoj juna prošle godine.

Poslednji put lideri četiri zemlje sreli su se u oktobru 2014. u Milanu, kada je susret bio posvećen rešavanju gasnog spora između Ukrajine i Rusije.

U glavnom gradu Nemačke danas je najavljeno da se očekuje susret Merkelove sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom 8. januara.

RIA Novosti prenela je Zajbertovo saopštenje da će nemačka kancelarka i premijer Ukrajine razgovarati o bilateralnim odnosima i o spoljnopolitičkim pitanjima kao što su odnos sa Rusijom i razvoj situacije u Ukrajini.

Ukrajinska vlada navela je da će Merkelova i Jacenjuk posebno razmotriti situaciju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, na Krimu i odnosima sa Rusijom, prenela je ruska agencija.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side