06.06.2019 | 15:53h ► 17:15h Moskva

Putin poriče da se Rusija mešala u američke izbore 2016.

Putin poriče da se Rusija mešala u američke izbore 2016. Foto: Beta, AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se Moskva nije mešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine i da se nikad i neće mešati.

"Nismo se mešali, ne mešamo se i nećemo se mešati u bilo koje izbore", rekao je Putin danas na sastanku sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija.

Putin i drugi ruski zvaničnici čvrsto su poricali bilo kakvo uplitanje u izbore u SAD, iako je specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler našao dokaze o operaciji Kremlja u cilju mešanja u glasanje 2016. godine.

Muler je podigao optužnice protiv 12 ruskih vojnih obaveštajaca za hakovanje mejlova američke Demokratske stranke, kao i protiv drugih Rusa koji su koristili lažne naloge na društvenim mrežama kako bi izazivali podele i podrivali politički sistem SAD.

Putin je tada rekao da vlada ne može da zabrani ruskim građanima da izraze svoje stavove na internetu.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji je pobedio na izborima 2016. godine, rekao je da su neke izjave sadržane u Mulerovom izveštaju o mešanju Rusije u američke izbore "izmišljene i potpuno neistinite".

 

Venecuelanci da odluče o Maduru

Ruski predsednik  rekao je danas da će odluku o ostanku na vlasti predsednika Venecuele Nikolasa Madura doneti narod te zemlje.

Govoreći na sastanku s urednicima stranih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da "krizu u Venecueli treba da reše Venecuelanci".

"Narod Venecuele mora sam, kroz dijalog, konsultacije i saradnju raznih političkih struja, odlučiti da li će Maduro ostati na vlasti ili neće", izjavio je ruski predsednik.

Rusija je pružila snažnu podršku Maduru dok su SAD i više drugih zemalja priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za prelaznog predsednika Venecuele. Gvaido, predsednik parlamenta, proglasio se za šefa države na mitingu u januaru.

Putin je rekao da je Gvaido "dobra osoba" ali i dodao da je njegovo polaganje prava na vlast stvorilo presedan koji bi mogao da "dovede do haosa širom sveta".

 

Rusija nema nameru da šalje vojnike ni da formira vojne baze u Venecueli

Putin je kazao danas da Moskva nema nameru da šalje vojnike ni da formira vojne baze u Venecueli.

Odgovarajući na pitanje novinara o nedavnoj izjavi američkog predsednika Donalda Trampa da je Moskva obavestila Vašington da je povukla osoblje iz Venecuele, Putin je rekao da su ruski stručnjaci bili u Venecueli kako bi održavali rusko oružje koje je Karakas kupio.

"Ne stvaramo bilo kakve baze niti šaljemo vojnike tamo. Ali poštovaćemo naše obaveze u oblasti vojne i tehničke saradnje (sa Venecuelom)", kazao je Putin na sastanku sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija.

Ruski predsednik je dodao da su američke sankcije Venecueli nanele štetu običnim ljudima i upozorio SAD da ne primenjuju silu u toj zemlji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side