19.07.2018 Moskva

Putin: Samit sa Trampom uspešan, krećemo putem pozitivnih promena

Putin: Samit sa Trampom uspešan, krećemo putem pozitivnih promena Foto: Beta, AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je njegov prvi samit sa predsednikom SAD Donaldom Trampom bio "uspešan" i optužio Trampove protivnike u SAD da ometaju svaki napredak po pitanjima koja su razmatrana.

U razgovoru sa ruskim diplomatama Putin je danas rekao da su odnpsi Rusije i SAD "na neki način gori nego tokom Hladnog rata", ali da je njegov ovonedlejni sastanak sa Trampom omogućio da krenu "putem pozitivnih promena".

"Videćemo kako će se stvari razvijati dalje" dodao je ruski predsednik koji je izrazio zabrinutost zbog "snaga" u SAD koje nije imenovao a koje, kako je rekao, pokušavaju da spreče svaki napredak u odnosima pre svega saradnju oko rata u Siriji i kontroli naoružanja.

U prvom reagovanju na samit sa Trampom, Putin je insistirao da Rusija ostaje "otvorena za kontakte sa SAD".

Ruski zvaničnici zabrinuti su da bura negodovanja u SAD oko Trampovih izjava posle samita s Putinom u ponedeljak u Helsinkiju, mogla da blokira buduću saradnju o Siriji ili kontroli naoružanja, o čemu se razgovaralo na samitu.

Ruski zvaničnici odbacili su Trampove kontradiktorne izjave o onome što je rekao Putinu na samitu ali su se naljutili na predloge američkih kongresmena da se ispita Trampov prevodilac o tome šta su dvojica predsednika razgovarala u Helsinkiju pre nego što su im se pridružile delegacije.

Konstantin Kosačev, predsedavajući odbora za međunarodne odnose Gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je danas da ta ideja predstavlja opasan presedan koji preti "celoj ideji diplomatije", prenele su ruske novinske agencije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side