25.05.2018 | 21:26h ► 21:44h Sankt Peterburg

Putin: Spremni smo na iscrpan dijalog sa SAD

Putin: Spremni smo na iscrpan dijalog sa SAD Foto:Beta/AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Sankt Peterburgu da je Moskva spremna na iscrpan dijalog sa SAD i kritikovao sankcije Zapada kao "haotične".

"Mi svakako ne možemo biti zadovoljni nivoom i prirodom rusko-američkih odnosa. Mnogi problemi se pojavljuju, ali smo spremni za iscrpan dijalog", naveo je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Taš.

On je ukazao da Rusija ima neslaganja sa SAD, ali da su pozicije dve zemlje slične u nekim pitanjima, navodeći kao primer zabrinutost Moskve i Vašingtona za moguću trku u naoružanju.

"Ti koraci o kojima sada govorimo, povezani sa Severnom Korejom i Iranom, svakako nas ne zbližavaju, ali su oni i razlog za razgovor o tim pitanjima", dodao je šef ruske države.

Putin je ponovio da se Rusija nije mešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Odgovarajući na pitanje o ekonomskim sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, Putin je te restrikcije uporedio sa igranjem fudbalskog meča prema pravilima džudoa, navodi Taš.

"Situacija u svetu je takva kao da svi igraju fudbal, ali primenjuju pravila džudoa. Na kraju ta interesantna igra nije ni fudbal ni džudo, već samo haos", kazao je ruski predsednik.

Naveo je da sankcije i njihovi efekti mogu da budu prevaziđeni i da se ruska ekonomija već stabilizovala, uprkos padu cena izvozne robe, ograničenja i drugih prepreka.

"Ali uspeli smo da idemo tim putem, i više od toga, u izvesnoj meri smo ojačali našu ekonomiju", kazao je Putin.

Dodao je da sankcije još uvek donose gubitke svim stranama i ograničavaju ekonomski rast, kao i da je jedan od razloga za njihovo uvođenje bila potreba da se spreči razvoj odbrambenih tehnologija.

 

Putin: Garantovati suverenitet Severne Koreje

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je za Moskvu važno da se pronađe rešenje za nuklearne tenzije sa Severnom Korejom, kao i da u sklopu tog rešenja treba garantovati suverenitet te zemlje.

Putin je rekao da "potpuna denuklearizacija Severne Koreje" treba da uključi i garancije za njihov suverenitet.

"Ako se ne ponašate agresivno i ako ne saterate Severnu Koreju u ćošak, rezultati koji su nam potrebni biće postignuti brže nego što mislite, i po manju cenu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pronalazak rešenja je od ključne važnosti, posebno kada je situacija na ivici rata.

Američki predsednik Donald Tramp juče je otkazao samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom planiran za 12. jun u Singapuru, navodeći kao razlog "strahovit gnev i otvoreno neprijateljstvo" u saopštenju Severne Koreje od srede. Tramp je potom ipak ostavio mogućnost novog sastanka, rekavši da čeka da li će Kim ponovo pokrenuti "konstruktivni dijalog".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side