13.03.2014 Kijev, Krim, Moskva

Raste napetost pred referendum u Ukrajini, Pucano na avion ukrajinskih graničara

Raste napetost pred referendum u Ukrajini, Pucano na avion ukrajinskih graničara
Ukrajinska pogranična služba saopštila je danas da je u vreme patroliranja duž pograničnog rejona pucano na njen avion sa strane krimskog grada Armjanska, prenele su ukrajinske agencije.

Služba tvrdi da je na avion pucano "sa ruskog kontrolnog punkta (...) iz oklopnog transportera", preneo je Ukrinform.

Ukrajinska granična služba navodi da je "ovo već drugi slučaj primene oružja", nakon što je "prvi put pucano na pogranični avion, koji nije opremljen oružjem, automatskim oružjem iz istog pravca 8. marta".

"Samo zahvaljujući umeću pilota, koji su načinili oštar manevar, spustili se na limitiranu visinu i promenili kurs, uspeli su da izađu iz sektora pucnjave", navela je ta služba.

Komandir baze na Krimu: Ili nam pomozite ili ćemo pucati

Komandir opkoljene ukrajinske baze na Krimu, Julij Mamčur, poslao je danas očajnički poziv u pomoć svojim nadređenima, tražeći od njih da mu izdaju konkretna naređenja, ili će morati da upotrebi vatreno oružje, preneo je AFP.

Mamčur, komandir u vazdušnoj bazi Belbek u Sevastopolju, poslao je ukrajinskoj državnoj televiziji snimak u kojem poziva nadležne da mu izdaju jasna naređenja šta treba da radi, u situaciji rastućih tenzija na poluostrvu.

"Da bismo izbegli oružane sukobe, molim vas da, što je pre moguće, obavestite komandire šta treba da rade ako njihove jedinice ili članovi porodica budu u opasnosti", poručio je Mamčur.

"Ako ne donesete ovu odluku, ponašaćemo se u skladu sa statusom ukrajinskih oružanih snaga, čak i ako bude potrebno da otvorimo vatru", dodao je on.

Mamčurov poziv upućen je u trenutku u kom su ruske snage opkolile vojne baze na Krimu, koji se priprema za referendum o pristupanju Rusiji, zakazan za nedelju, podsetio je Frans pres.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je danas da su na ruskoj strani granice nagomilane snage ruske vojske ‘spremne za invaziju’, ali i naglasio da veruje da bi napori međunarodne zajednice mogli da rezultuju okončanjem, kako je rekao, agresije zvanične Moskve i otklanjanjem rizika od rata. 

Turčinov je u izjavi za lokalnu televiziju istakao da, kad su ruske snage prošle sedmice preuzele kontrolu nad poluostrvom Krim, druge jedinice ruske vojske su počele da se nagomilavaju na ukrajinskoj istočnoj granici, "spremne da u bilo kojem trenutku izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine", preneo je Rojters.

Krimski parlament je u utorak doneo deklaraciju o nezavisnosti koja vodi povezivanju s Rusijom, a referendum o tome je zakazan za nedelju.

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je danas NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".

"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je DŽamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde sutra treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

"Činimo sve što je u našoj moći da izbegnemo rat, bilo na Krimu ili bilo kojem drugom delu Ukrajine", naveo je Turčinov i dodao da su ukrajinske oružane snage u stanju pune borbene spremnosti.

"Svo civilizovano čovečanstvo podržava našu zemlju. Sve vodeće zemlje sveta su na strani Ukrajine i siguran sam da taj ujedinjeni napor na međunarodnoj sceni može da nam omogući da zaustavimo agresiju", rekao je privremeni ukrajinski predsednik.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini", uz granicu sa Ukrajinom.

U saopštenju se navodi da će se vežbe sprovoditi do karaja marta, u dve etape, u Rostovskoj, Belgorodskoj, Tambovskoj i Kurskoj oblasti.

U prvoj vežbi auto, artiljeriske i tenkovske jedinice kretaće se od stalnih lokacija do zadatih reona kombinovano: peške, železnicom i avionom i potom se smestiti na nepoznatoj lokaciji.

Prema navodima ministarstva, u vežbama će biti korišćena i artiljerijska sredstva, poput raketnih bacača i protiv-tenkovskog oruđa.

"Glavni cilj (manevara) je višestrana provera kohezije jedinica, kao i performansi u obavljanju borbenih zadataka na nepoznatom terenu i na nepoznatom poligonu", saopštilo je ministarstvo.

Rusija je danas saopštila i da je na zahtev beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiju uputila šest mlaznih lovaca Suhoj 27 i tri transportna aviona.

Avioni će biti stacionirani na aerodromu u Bobrujsku, na istoku Belorusije, i učetvovaće u zaštiti vazdušnog prostora te zemlje i u zajedničkim vojnim vežbama, rekao je agenciji Itar-Taš jedan portparol ministarstva odbrane.

Čelnik Komiteta ruske Državne dume za odnose sa bivšim sovjetskim državama Leonid Slucki izjavio je da neke ruske vojne jedinice zauzimaju položaje na Krimu uoči održavanja refenduma na tom poluostrvu u Crnom moru i delovaće "samo u slučaju vojnog napada iz Kijeva".

Parlamentarac je dodao da bi ruski vojnici mogli biti potrebni ukoliko neđeljni referendum na Krimu dovede do iznenadne vojne intervencije iz Kijeva i naveo da je "to verovatno".

Američki avioni u Poljskoj

U bazu poljskog vazudhoplovstva u Lasku danas je sletelo šest američkih borbenih aviona F-16 od ukupno 12 koje su Poljskoj poslale SAD kao pomoć zbog eksalacije krize u Ukrajini.

Na vojne vežbe u Poljsku uskoro stiže još šest lovaca F-16 američkih oružanih snaga, a uz njih 300 vojnika, pilota i osoblja.

"Amerikanci tim avionima šalju Poljacima i saveznicima u drugim zemljama signal da su njihove obaveze saveznika trajne i snažne. Ne samo u vreme mira, već i u vreme destabilizacije" kazao je bivši ministar odbrane Bogdan Klih.

"To je podrška našem osećanju bezbednosti u situaciji kada smo svedoci pretnje iza naših istočnih granica, destabilizacije u Ukrajini i javne agresije Rusije", rekao je Klih.

Poljska i SAD su, po sporazumu iz 2011. godine, planirali kvartalne vežbe, ali Poljska je zbog krize u Ukrajini zatražila od Pentagona da pošalje avione ranije.

U najmodernijoj bazi vazduhoplovstva poljske armije u Lasku stalno je stacionirano 10 američkih vojnika - pilota, tehničara, informatičara i oficira za vezu.

OEBS: Čudesno izbegnuto krvoproliće

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas je pohvalila ukrajinske snage na Krimu zbog uzdržanosti čime su pomogle da se spreči krvoproliće na tom poluostrvu, a "to je ravno čudu".

"Za mene, skoro je ravno čudu da krv nije potekla" na Krimu, rekao je Švajcarac Tim Guldiman, specijalni izaslanik predsedavajuć zemlje OEBS u Ukrajini.

Tokom konferencije za štampu u Beču, sedištu OEBS, Guldiman je taj rezultat objasnio "veoma odmerenim stavom vlasti u Kijevu", uprkos "provokacijama neidentifikovanih vojnika" koji kontrolišu Krim.

Jedan ruski poslanik je u četvrtak priznao u pola reči da su ruske snage na Krimu.

"Policijske strukture definisane Ustavom su sprečene da rade svoj posao, a većina zgrada je zauzeta", rekao je zvaničnik OEBS.

Moskva spremna da uzvrati na ekonomske sankcije

Moskva je spremna da uzvrati sankcijama ukoliko SAD i EU istupe sa ekonomskim merama na štetu Rusije zbog tenzija na Krimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za ekonomiju.

“Nadamo se da će ciljati samo političke sankcije, a ne širok paket mera koje utiču na ekonomsku razmenu. Naše sankcije bi, naravno, bile slične”, rekao je zamenik ministra za ekonomski razvoj Aleksej Lihačev, prenosi “Raša tudej”.

Jedan od načina na koji Rusija planira da se zaštiti od zapadnih sankcija biće povećanje trgovine u drugim valutama, a ne u američkim dolarima.

“Moramo da povećamo obim trgovine u nacionalnim valutama. Zašto bi u razgovorima sa Kinom, Indijom ili Turskom trebalo da se pregovara o dolarima? Zašto bismo to radili? Treba da potpisujemo energetske ugovore u nacinalnim valutama”, kazao je Lihačev.

Američki kongres i Evropska komisija najavili su da će uvesti ekonomske sankcije Moskvi, a ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da bi takve akcije mogle da imaju negativan efekat i da utiču na globalnu ekonomiju.

autor: VPS izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side