Rekonstrukcija Vlade Rumunije, novi ministri položili zakletvu
24.07.2019 Bukurešt

Rekonstrukcija Vlade Rumunije, novi ministri položili zakletvu

Rekonstrukcija Vlade Rumunije, novi ministri položili zakletvu Foto: pixabay
Tri važna člana Vlade Rumunije položila su danas zakletvu pred predsednikom Republike Klausom Johanisom, što je posledica dugotrajne javne kritike sada smenjenih ministara.

Ramona Manesku, Nikolae Moga i Mihai Fifor su položili zakletvu kao ministri spoljnih i unutrašnjih poslova i na dužnost zamenika predsednika Vlade za "strateška partnerstva" Rumunije, javila je kineska agencija Sinhua.

Početkom prošle sedmice Karmen Dan je objavila ostavku u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok je Teodor Meleškanu smenjen s mesta ministra spoljnih.

Meleškanu je zapravo izgubio političku podršku svoje stranke, Saveza liberala i demokrata, manjeg partnera u vladajućoj koaliciji, i to "zbog negativne percepcije javnosti o načinu na koji su izbori za Evropski parlament priređeni za Rumune u inostranstvu".

Ta stranka je naglasila da iako su se "svi ;složili da je Teodor Meleškanu svoju dužnost obavljao kompetentno", mora doneti odluku da mu uskrati podršku, jer "ne možemo zanemariti određenu vrstu javne percepcije".

Pozicija zamenika premijera je bila dugo upražnjena ;otkad je prethodni, Viorel Stefan, imenovan za novog člana Evropskog revizorskog suda, te je dužnost ministra privremeno obavljao ministar pravosuđa.

Konačnu odluku o rekonstrukciji Vlade je u ponedeljak donelo rukovodstvo glavne vladajuće Socijaldemokratske partije.

Pošto je takav red poteza kritikovan u javnosti, predsednica Vlade Viorika Dančila je izjavila da se "političke odluke koje donosimo zasnivaju i na ocenjivanju svakog ministra, i na poverenju građana u članove kabineta".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side