19.08.2018 Vašington

Rekordan broj pobeda žena na unutarpartijskim izborima u SAD

Rekordan broj pobeda žena na unutarpartijskim izborima u SAD Foto: pixabay
Na do sada održanim unutarpartijskim, preliminarnim izborima u SAD pobedio je rekordan broj žena, zahvaljujući čemu bi posle novembarskih izbora moglo da ih bude znatno više u Kongresu SAD i na poziciji guvernera saveznih država.

Na izborima na kojima stranke utvrđuju kandidate za guvernere, kongresmene i senatore, ove godine je i učestvovalo i pobedilo više žena nego ikad pre, što bi moglo da rezultira promenom u javnim debatama o zdravstvenoj zaštiti, imigraciji, pravu na abortus, obrazovanju i kontroli naoružanja.

Većina žena pobedila je na unutarpartijskim izborima u Demokratskoj stranci, a neke od tih kandidatkinja mogle bi da imaju odlučujuću ulogu u preuzimanju Predstavničkog doma Kongresa u kojem republikanci sada imaju većinu.

Izbori za svih 435 članova Predstavničkog doma, za 35 od 100 članova Senata, za guvernere 36 od 50 saveznih država, kao i za parlamente većine saveznih država, biće održani 6. novembra.

Na unutarpartijskiom nadmetanju za izbor kandidata za Predstavnički dom do sada je pobedilo oko 200 žena, od kojih je 94 imalo po dva ili više protivkandidata.

Do sada je najveći broj pobednica na takvim preliminarnim izborima bio 2016. godine - 167.

Kad je reč o izboru kandidata za Senat, do sada je na unutarpartijskim izborima pobedilo rekordnih 19 žena.

Za mesto guvernera prvi put je u istom izbornom ciklusu nominovano 13 žena. Na poziciji prvog čoveka savezne države do sada nikada nije bilo više od devet žena u istom trenutku.

Svi ti brojevi će verovatno porasti pošto preliminarni izbori treba da budu održani u još devet saveznih država.

Iako ih ima nešto više od 50 odsto u američkoj populaciji, žene trenutno čine petinu članova Kongresa i četvrtinu poslanika parlamenata saveznih država, a svega šest od 50 saveznih država ima ženu na svom čelu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side