Rivlin predstavio Putinu crvene linije Izraela u odnosu na Siriju
17.03.2016 Moskva

Rivlin predstavio Putinu crvene linije Izraela u odnosu na Siriju

Rivlin predstavio Putinu crvene linije Izraela u odnosu na Siriju Foto: Beta, AP
Predsednik Izraela Ruven Rivlin je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predstavio nove crvene linije Izraela u odnosu na Siriju, nakon odluke Moskve da povuče vojnike iz te zemlje, prenose danas izraelski mediji.

"Osećao sam se kao da sam poslat na prvu liniju fronta kao izaslanik premijera, ministra odbrane i komandanta armije sa kojima sam razgovarao kako bi formulisao poruke da ih prenesem ruskom predsedniku," rekao je Rivln posle tročasovnog razgovora s ruskim kolegom sinoć u Moskvi.

Prva crvena linija odnosi se na insistiranje Izraela da se spreči prisustvo iranske vojske na severnoj izraelskoj granici po svaku cenu. U skladu s tim izraelska armija, sudeći po izveštajima u stranim medijima, sprečava transport usavršenopg oružja iz Sirije proiranskom šiitskom Hezbolahu u Libanu vazdušnim udarima na konvoje koji nose to oružje.

Takve akcije Izrael će takođe preduzeti ako kasnije Iranci približe vojsku ili jedinice Revolucionarne garde granici na Golanskoj visiji, navodi izraelski sajt Ynet.

Druga crvena linija, o kojoj su razgovarala dva predsednika, čak iako samo indirektno, jeste da Izrael ne želi da se povuče sa Golanske visije i da bi to trebalo da bude priznati deo Izraela u svakom budućem sporazumu, navodi isti izvor.

Izrael je strateški okupirao Golan od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunaropdna zajednica nikada nije priznala.

Rivlin je nastojao da naglasi svom domaćinu da su granice Sirije određene još pre 100 godina u sporazumu Sajs-Piko, kojim je veštački podeljen Bliski istok, tako da nema razloga za pridržavanje tim granicama. U stvari Rivlin je naglasio Putinu da postoji potreba da se ponovo odrede granice zemljama poput Sirije i Iraka, kao odraz promena u regionu.

Izraelski odbrambeni establišment takođe želi da osigura da Rusija podrži rezoluciju UN o povratku mirovnih snaga UN na Golan, koje su evakuisale svoje baze zbog rata u Siriji.

Predsednik Izraela, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, izrazio je želju za nastavak koordinacije između izraelske vojske i ruskih snaga koje će ostati u Siriji.

Na sastanku sa Rivlinom Putin je nastoajo da prenese duboku posvećenost Rusije osiguranju bezbednosti za narod Izraela i čuvanje interesa te zemlje. On je govorio o stotinama hiljada ruskih građana koji su se uselili u Izrael i mnogobrojnim ruskim turistima koji putuju u jevrejsku državu. "Lično sam posvećen svim Rusima koji su imigrirali u Izrael", rekao je Putin kako prenose izraelski mediji.

Putin je takođe pitao Rivlina o planovima Izraela u odnosu na mirovni proces sa Palestincaima. Izraelski predsednik je odgovorio da je u svetlu protekle dve decenije propalih pokušaja da se postigne konačan sporazum najbolje fokusirati se na rešenje sukoba između dva naroda u fazama uz pomno preispitivanje svakog poteza.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side