Rohani najavio novo neispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program
05.11.2019 Teheran

Rohani najavio novo neispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program

Rohani najavio novo neispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program Foto: Beta / AP
Iranski predsednik Hasan Rohani najavio je danas novo neispunjenje obaveza svoje zemlje prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program.

Iran će nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u svojom postrojenju Fordo, oko 180 kilometara južno od Teherana, izjavio je Rohani, prenela je danas državna televizija.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju juče je saopštio da je Iran pustio u rad novu generaciju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, što je takođe u suprotnosti sa sporazumom iz 2015.

U centrifuge u Fordou od sutra će se ubrizgavati uranijumski gas, rekao je Rohani, ne navodeći da li će se u tom postrojenju proizvoditi obogaćeni uranijum. Rohani je rekao da bi Iran mogao da obustavi ove mere ukoliko Evropa ponudi način da se izbegne onemogućivanje prodaje sirove nafte zbog sankcija SAD.

Centrifuge u Fordou su IR-1, iranske centrifuge prve generacije kojima je, prema nuklearnom sporazumu, dozvoljeno da rade bez gasa.

Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA), zadužena za nadgledanje nuklearnih aktivnosti u Iranu, nije se oglasila povodom najava iz Teherana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side